Foto: Pontus Lundahl/TT

Trots kritiken – Sabaton får behålla priset som årets folkbildare

Uppdaterad
Publicerad

Hårdrocksbandet Sabaton får behålla priset som årets folkbildare. Det meddelar Föreningen för vetenskap och folkbildning under måndagen.

Efter att Föreningen för vetenskap och folkbildning, Vof, fick kännedom om ett uttalande från bandmedlem 2016 som rörde den ryska annekteringen av Krim, kallade styrelsen till möte för att ställning till de nya uppgifterna.

Sabatons basist Pär Sundström uttryckte i en intervju med Sweden Rock Magazine 2016 att han ansåg att Krim var ockuperat före 2014. Detta efter att bandet genomfört ett kritiserad spelning på Krimhalvön.  

– Åker man till Sevastopol upplever man knappast att de känner sig ockuperade utan tvärtom, sa Pär Sundström, basist i Sabaton, till tidningen då. 

”Googlat som galningar”

 I samband med utnämningen uppstod en diskussion huruvida bandet skulle få behålla priset. Under måndagen meddelar Vetenskap och folkbildning att Sabaton får priset trots det kritiserade uttalandet, då bandet anses ha tagit avstånd från kriget och deltagit i en manifestation som ägde rum i England mot den ryska invasionen i mars förra året.

– Det här citatet var något som vi inte hade hittat. Vi hade varit väldigt noggranna och givetvis googlat som galningar. Så det var ju duktigt av någon att hitta det, men det första som dyker upp när man googlar ”Sabaton, Ukraina och krig” är att de tar avstånd från kriget och sedan genomförde den här manifestationen, säger Dan Katz, styrelseledamot i Vetenskap och folkbildning.

Kulturnyheterna söker Sabaton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.