Jon McNaughton, The Masterpiece (2019) Foto: Skärmklipp

Trump-målning hånas på internet

Publicerad

Konstnären, tillika Trumpanhängaren, Jon McNaughton har offentliggjort sitt senaste verk för världen. Men alla är inte imponerade. Porträttet av den amerikanske presidenten har gett upphov till mängder av memes på sociala medier.

Mästerverket – så heter Jon McNaughtons målning av Donald Trump, porträtterad sittandes på en stol i en katedral med en färgpalett i handen. Bakom sig har presidenten en tavla täckt av en röd duk som han är på väg att lyfta bort, och tavlan ser ut att vara i stil med ett verk av den franske impressionisten Monet.

Enligt McNaughton är tavlan en synonym för Trumps presidentskap: ”Hur kommer det här presidentskapet att bli ihågkommet? Jag tror att det kommer att betraktas som ett mästerverk”, skriver McNaughton på Twitter.

Målar i en kyrka?

Andra twittrare var inte sena att kommentera verket, vilket amerikanska Artnet rapporterat om.

Varför håller Trump en palett om målningen är färdig och täckt av en duk? Varför sitter han och målar i en kyrka? Och sist men inte minst: vad är det som håller upp paletten? För det är väl ändå inte – hans penis?

Internet-meme om Trumpmålningen. Foto: Skärmklipp

Det är bara några av frågorna som ställs igen och igen på Twitter. Många gör också sina egna versioner av tavlan. En populär variant är att byta ut själva tavlan i bilden, och istället för en Monet ersätta den med Edvard Munchs Skriet, en bild på Nordekoreas ledare Kim Jong-Un eller den spanska ap-restaureringen, till exempel.

Internet-meme om Trumpmålningen. Foto: Skärmklipp
Internet-meme om Trumpmålningen. Foto: Skärmklipp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer