Carl Bildt har skrivit en krönika i Washington Post med anledning av Donald Trumps inställda Danmarksbesök. Foto: Pontus Lundahl/TT

Carl Bildt: Försöket att köpa Grönland är ”bortom absurt”

Publicerad

Historien om Donald Trumps ambitioner att köpa Grönland och presidentens inställda Danmarksbesök är inte bara absurd, den är värre än så. Det menar Carl Bildt, som i en krönika i Washington Post kallar Trumps agerande för en ”surrealistisk teater”.

Carl Bildt är i krönikan kritisk mot att Trump i går ställde in sitt planerade statsbesök i Danmark. Kritiken kommer dels med bakgrund av att det för Danmarks del har handlat om stora förberedelser inför besöket.

Med en syrlig ton beskriver Bildt de senaste dagarnas händelser och hävdar att det hade kunnat handla om en saga från medeltiden snarare än en historia tagen ur verkligheten.

Trumps tankar om att köpa Grönland nådde offentligheten utan förvarning och ”kanske är det så fastighetsaffärer går till”. Att förlora territorium fanns inte på dagordningen för värden och vad som händer efter det är ”bortom absurt”, skriver Bildt.

Bildt: Det är inte vägen framåt

”Den självinbjudne gästen ställer plötsligt in allting och säger att om han inte inte kan få till fastighetsaffären och det territorium han vill ha, så ser han inget skäl för statsbesöket.”, skriver Bildt.

Han skriver vidare att frågorna om Grönland och Arktis i själva verket är seriösa frågor, och att utbyte av territorium inte är vägen framåt för regionen.

Han ställer sig frågande till vad som egentligen återstår av USA:s politik för regionen, och menar att det krävs ett bättre samarbete mellan alla intressenter för att kunna möta de utmaningar som finns där, framför allt när det gäller klimatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer