Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, tror att Donald Trump känner sig snubbad efter att ha fått ett ”nej” på att köpa Grönland. Foto: Uppsala universitet, Alex Brandon/AP/TT

Statsvetarna om Trumps inställda Danmarkresa: Trump blev personligt förolämpad

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ställde in sitt planerade statsbesök i Danmark efter att ha fått nobben om en försäljning av Grönland. Trumps beslut förvånar inte de tre statsvetare som SVT Nyheter har pratat med.

Besöket skulle ha skett i början av september i Köpenhamn. Men efter att presidenten uttryckt att USA vill köpa Grönland av Danmark – och både danska och grönländska politiker tagit avstånd från möjligheten – ställdes besöket in.

– Det är så absurt att jag knappt vet vad jag ska säga. Samtidigt är jag är inte helt förvånad. Trump är galen, men det är inget nytt, säger Merrick Tabor, statsvetare och universitetsadjunkt vid Stockholms universitet.

Han tror inte att beslutet på lång sikt påverkar relationen mellan USA och Danmark.

– Det här var inte särskilt genomtänkt av honom, men ingen ser det här som kopplat till långsiktig amerikansk politik. Det kan bli ett möte längre fram.

Merrick Tabor tror att Trump ställde in statsbesöket eftersom att han blev personligt förolämpad.

– Reaktionerna från både Danmark och Grönland var att ingen tog utspelet om köpet på allvar. Många politiker tog offentligt avstånd från uttalandet och han insåg att köpet inte fanns på kartan. Han blev kränkt och tyckte inte att det fanns någon vits med besöket, säger Tabor.

”Känner sig snubbad”

Men att Trump vill köpa Grönland är egentligen inte förvånande, menar Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet. USA har tidigare expanderat genom att köpa territorium, som till exempel det stora Louisiana-köpet 1803 och Alaska.

– Trump har också sin bakgrund inom fastighetsbranschen, så för honom är det här inte konstigt, säger Blanck.

Dag Blanck menar dock att Trumps reaktion är ovanlig för en statschef.

– Han gör saken till en personlig relation och hans reaktioner på att få ett nej är privata. Det gör att han sticker ut, men det har varit hans stil hela tiden, säger Blanck.

”En strategi för uppmärksamhet”

Elizabeth Walentin, pr-konsult som tidigare jobbat som kampanjstrateg åt Demokraterna i USA, tror att Trumps inställda möte kan vara en strategi för att få mer uppmärksamhet.

– Men det är svårt att veta varför han gör det han gör. Kanske var han egentligen inte så intresserad av ett besök, säger hon.

Hon fortsätter:

– Han gör en liten fråga till en stor och konsekvensen blir ett inställt statsbesök. Det blir så klart en nyhet och då får han uppmärksamhet, syns och hörs, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.