När det kommer till distribution av dramaserier är det just nu bara USA som slår Turkiet i produktivitet. Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, är entusiastisk inför seriernas framfart – särskilt hans egen favoritserie Ertuğrul.
Ertuğrul handlar om uppkomsten av det Ottomanska riket och utspelar sig på 1200-talet. Serien har väckt uppmärksamhet eftersom många menar att den används som ett medel att bedriva så kallad mjuk makt.
– Populärkultur har ju en enorm genomslagskraft i sig, och i fallet med Ertuğrul är serien kopplad direkt till Erdogan, säger Tomas Thorén, utrikeskorrespondent i Turkiet.
Presidenten har sagt att serien är viktig för hans ambition att återknyta till den Ottomanska historien. Vidare har han varit angelägen att den exporteras vidare till andra muslimska länder med nära relation till Turkiet, till exempel Pakistan, Azerbajdzjan och Qatar. Länder med frostiga relationer till Turkiet, som Saudiarabien och Egypten, har förbjudit serien.
Neoottomanism
Trenden att anknyta till historien har fått ett namn: Neoottomanism.
– Tidigare i Turkiet har man velat fokusera på det moderna och att bli en modern republik. Men president Erdogan vill återknyta till det historiska och där spelar de här tv-serierna en jättestor roll.
– De skapar ett intresse kring den här historiska perioden, lite som serien Vikings har väckt ett intresse för vikingatiden i Norden, säger Tomas Thorén.
Den mjuka makten har även visat sig vara hård i kanterna. Nyligen greps en kurdisk journalist i östra Turkiet efter en satirisk tweet om att man efter serien Ertuğrul borde göra fler serier om andra historiska sultaner. Han greps för att ha skymfat de gamla sultanerna, men har nu släppts igen.