Tusentals nederländare i protest mot stängda nattklubbar

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 150 000 demonstranter i flera nederländska städer kräver att regeringen häver de coronarestriktioner som finns för nattlivet och större kulturevenemang i landet. Regeringen väntas ge nya besked om restriktionerna under tisdagen, rapporterar nyhetssajten Omroep Brabant.

”I Nederländerna är det tillåtna antalet besökare till utomhusevenemang 750 – i Belgien är det 75 000. Det trots att andelen vaccinerade och smittade är densamma i båda länderna”, skriver organisationen Unmute us i ett öppet brev till den nederländska regeringen.

I helgen arrangerade Unmute us stora demonstrationer i Amsterdam, Maastricht, Utrecht och andra nederländska städer för att coronarestriktionerna för kultur- och nattlivet ska hävas helt. I närliggande länder som Belgien och Danmark slopas restriktionerna medan Nederländerna planerar att öppna upp samhället helt först 1 november, något proteströrelsen menar är obegripligt och orättvist.

I Nederländerna måste munskydd bäras i kollektivtrafiken, vid tågstationer och busshållplatser. Den som inte är fullt vaccinerad måste covid-testa sig för att delta i ett evenemang.

Nya besked väntas

– Det är viktigt att vi gör oss hörda idag och gör det tydligt för regeringen att de inte kan fortsätta att ignorera oss, sa demonstrationsarrangören Jasper Goossen under protesterna på lördagen.

Den 20 september blir det tillåtet att arrangera festivaler i Nederländerna igen, något Unmute us-rörelsen menar är för sent eftersom festivalsäsongen redan är över vid det laget. Samtidigt har man lättat på restriktionerna för flera sportevenemang så som den nationella fotbollsligan och Formel 1.

På tisdag 14 september ska en särskild presskonferens hållas där regeringen kommer att ge besked om hur Nederländernas coronarestriktioner kommer att se ut under hösten. Demonstranterna hoppas på att återöppningen av nattklubbar och kulturarrangemang flyttas från 1 november till slutet av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.