Foto: TT

Tusentals svenska fildelare riskerar böter

Uppdaterad
Publicerad

I höstas kom nyheten att fildelare kan krävas på pengar genom den så kallade Spridningskollen. Men efter en juridisk process drogs Spridningskollen tillbaka utan att några kravbrev skickades ut. Nu har jakten på fildelare tagits upp igen och tusentals svenskar riskerar böter.

Nu väntar en ny storoffensiv mot svenska fildelare, skriver Breakit. Bakom initiativet står danska advokatbyrån Njord Lawfirm på uppdrag av flera internationella filmbolag, bland annat Lars Von Triers filmbolag Zentropa.

”Vi vill bara skydda våra filmer och ge oss efter de som stjäl dem. Vi vill ge de som älskar våra filmer och betalar för dem bättre möjligheter”, säger Anders Kjærhauge, administrativ direktör på Zentropa till Breakit.

Internetoperatörer krävs på personuppgifter

Den 10 februari tog Patent -och Marknadsdomstolen i Stockholm emot en så kallad ansökan om informationsföreläggande. I den krävdes att Telia ska lämna ut namnen på svenskar bakom ett stort antal IP-nummer som ska ha använts för att illegalt ladda ned och sprida ett antal filmer. Kort därefter fick även Tele 2, Bredbandsbolaget och dess ägare Telenor liknande krav.

Omfattningen är enligt Breakit stor, i ett av de fyra fallen rör det sig om 42 sidor med IP-nummer till svenska fildelare.

”Första gången vi fick en sådan ansökan överklagade vi, eftersom vi inte tycker att den integritetsmässiga uppoffringen står i proportion till de brott man menar har begåtts. Tyvärr förlorade vi”, säger Aron Samuelsson presschef på Bredbandsbolaget och tillägger: ”Vi måste följa domstolsbeslut”.

Kravbrev sannolikt

Internetleverantörer sparar bara uppgifter i några veckor men tidigare i veckan togs ett domstolsbeslut som kräver att Telia ska spara uppgifterna tills rättsprocessen är över.

Och enligt Njord Lawfirm och byråns kunder är det sannolikt att internetoperatörerna förlorar och måste lämna ut uppgifter.

”Stockholms tingsrätt har i flera identiska ärenden bifallit liknande yrkanden om informationsföreläggande”, står det i dokumenten som lämnats in till domstolen.

Det skulle i så fall innebära att tusentals svenskar som laddat ned ett antal filmtitlar, kan få hem kravbrev på 2.000 – 3.000 kronor.

Filmerna

Visa

Kravbreven riktas mot personer som har delat bland annat följande filmer, enligt Breakit.

* CELL

* I.T

* London Has Fallen

* Mechanic: Resurrection

* Criminal

* September of Shiraz

* Kollektivet

* Flaskpost från P

* Love Is All You Need

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer