Siewert Öholm Foto: Pontus Lundahl/TT

Tv-profilen Siewert Öholm är död

Uppdaterad
Publicerad

TV-personligheten och debattören Siewert Öholm, 77, är död. Han avled i cancer, bekräftar familjen för SVT Nyheter. Innan dess tog han själv farväl.

”Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg”, skrev han själv på Facebook.

En elakartad levercancer tog hastigt livet av journalisten Siewert Öholm.

Nyligen skrev tv-profilen själv på sin Facebook-sida:

Siewert Öholm 1939-2017

”Hej vänner! Jag håller på att avsluta mitt fb-konto, och jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg. Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicera genom Facebook. Tack vänner och följare”.

Nu bekräftar familjen att Öholm somnat in.

Siewert Öholm tog farväl på Facebook. Foto: Skärmdump

Familjen har tidigare berättat för flera medier, bland annat för Aftonbladet, att tillståndet förvärrades snabbt.

Felicia Ferreira är chefredaktör på den kristna tidningen Dagen, där Öholm var verksam som skribent, och nära vän.

– Saknaden hos mig är oerhört stor nu, säger hon.

– När beskedet kom om att han var nära döden gick det som en våg genom Sverige av personer som uttalade sig om vad han har betytt.

Angående Facebookstatusen säger Ferreira:

– Han var producent och regissör in i det sista.

Siewert Öholm började sin karriär som journalist tidigt på 70-talet. 1973 ledde han SVT-programmet ”Hela kyrkan sjunger”. 1984 ledde han SVT-programmet ”Svar direkt” och gick 1995 över till ”Kvällsöppet” och ”Nattcafé”.

Öholm har sedan frilansat som journalist och debattör, bland annat som kolumnist för den kristna tidningen Dagen. Mellan 2006 och 2007 var han chef för den kristna tv-kanalen Värdekanalen.

Moralkonservativ debattör

Som debattör har Siewert Öholm gjort sig känd för moralkonservativa värderingar, så som motstånd mot abort och homoäktenskap. 2014 anklagade Öholm öppet Kristdemokraternas dåvarande partiledare Göran Hägglund för att ”inte våga föra en kristen politik”. 

2003 anklagade Siewert Öholm SVT och Melodifestivalen för att ”lägga sig platt för homolobbyn” när Jonas Gardell och Mark Levengood ledde programmet. Ett uttalande som väckte stark kritik.

Sedan 2015 satt Öholm med i styrelsen för webbkanalen TV2020.

Siewert Öholm blev 77 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Siewert Öholm 1939-2017

Mer i ämnet