Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg Foto: TT

Två nya ledamöter i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har valt in två nya ledamöter: Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg.

– Båda kommer att vara viktiga i vårt fortsatta arbete, säger Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

De två nya ledamöter som ska ingå i Svenska Akademien är Ingrid Carlberg, författare och journalist samt Steve Sem-Sandberg författare, kritiker och översättare.

Carlberg ersätter Göran Malmqvist på stol fem och Steve Sem-Sandberg ersätter Kristina Lugn på stol 14.

– Ingrid Carlberg har facklitteraturen som det inte funnits så mycket av i Akademien. Det är en bredd utanför humaniora, säger Akademiens ständige sekreterare Mats Malm till Kulturnyheterna.

 – Steve Sem-Sandberg är en centraleuropeisk författare och en lysande kritiker. Båda kommer att vara viktiga i vårt fortsatta arbete, säger Mats Malm.

Har jobbat som journalist

Ingrid Carlberg har tidigare arbetat som journalist på Dagens Nyheter, som gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet och utnämnts till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Hon har skrivit en rad böcker, bland annat ”Pillret. En berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader” från 2008 och Raoul Wallenberg-biografin ”Det står ett rum här och väntar på dig ...” som belönades med Augustpriset för bästa svenska fackbok 2012.

2019 gav hon ut biografin ”Nobel”, som handlar om Alfred Nobel och Nobelpriset.

Skrev ”De fattiga i Łódź”

Steve Sem-Sandberg var länge knuten till Svenska Dagbladet och är nu kritiker på Dagens Nyheter.

Som översättare har han bland annat arbetat med verk av John Berger, Thomas Hylland Eriksen och Jon Fosse. Bland hans egna böcker finns ”De fattiga i Łódź” (2009) som han fick Augustpriset för samma år, ”De utvalda” (2014), ”Stormen” och ”Jägarna i Armentières” (2020).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.