Svenska spelet Wolfenstein är ett av Foto: Bethesda/Machine Games

Tyskland häver förbud mot nazistsymboler i tv-spel

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland har det fram tills i år varit totalförbjudet att visa nazistsymboler i tv-spel, men nu har förbudet hävts. Men Tyskland kommer att hålla fast vid sitt förbud mot nazistisk symbolik utanför kultursfären.

Förbudet har bland annat lett till tyska spelare som spelat tv-spel som exempelvis Wolfenstein, där man slåss mot nazister, istället fått möta fiender som tillhör en okänd politisk gruppering med symboler utan historisk relevans.

Men nu kommer detta att ändras, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Tv-spel kommer i framtiden att undantas förbudet om de förklarar det historiska sammanhanget genom konstnärlig eller vetenskaplig skildring. Det allmänna förbudet mot nazistsymboler kommer däremot att gälla även i fortsättningen.

– I grunden har ingenting ändrats, nazistsymboler är fortfarande enligt lag i princip förbjudna. Det som är nytt är att även dataspelstillverkare kan ansöka om prövning för vissa undantag från förbudet, säger Elisabeth Secker, vd för tyska medieprövningen, till Kulturnytt.

Kulturformer som exempelvis film kan sen gammalt ansöka om undantag, en möjlighet som nu också kommer att finnas för spelmediet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer