Artisten och politikern Bobi Wine. Foto: EPA/TT

Ugandiske artisten och oppositionspolitikern Bobi Wine gripen

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och parlamentsledamoten Bobi Wine greps av polis under onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Han greps i staden Lira i norra Uganda i samband med ett offentligt sammanträde.

Även i måndags stoppades Bobi Wine, vars riktiga namn är Robert Kyagulanyi, från att genomföra ett sammanträde med sina följare. Enligt AP greps han under onsdagen tillsammans med två andra oppositionella parlamentsledamöter .

I juli förra året gick den 37-åriga oppositionspolitikern officiellt ut med att han kandiderar i Ugandas presidentval 2021. Landets nuvarande president Yoweri Museveni har suttit på posten sedan 1986.

– 80 procent av befolkningen har aldrig levt under någon annan president. Så många har varit bortkopplade från politiken länge, de bryr sig inte om styret eller om att rösta. Min roll är att öppna folks ögon, och för första gången händer det. Genom musiken, sade Bobi Wine i en intervju med Kulturnyheterna i juni 2019.

Bobi Wine var en välkänd afrobeat-musiker i Uganda redan innan han valdes till parlamentsledamot 2017. Han har ställts inför rätta flera gånger, i augusti åtalades han för förräderi och för att ha ”irriterat och förlöjligat” presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.