Ukrainska institutet uppmanar till att bojkotta samarbeten med ryska kulturarbetare. Även Tjajkovskijs musik. Foto: Elizabeth Watson/Mario Ruiz/TT

Ukrainska Institutet: Bojkotta Tjajkovskijs musik

Uppdaterad
Publicerad

Medan kriget i Ukraina fortgår, höjs röster över hela världen om att bojkotta rysk kultur. Ryska artister som uttalat sitt stöd till den sittande regimen blockeras från att uppträda i väst och många orkestrar stryker sin ryska repertoar.

Som en konsekvens av Rysslands invasion publicerade Ukrainska Institutet en vädjan om att pausa alla samarbeten med ryska kulturprofiler och institutioner och att man ska avstå från att sprida rysk kultur, inklusive Tjajkovskijs musik.

-Tjajkovskijs musik har idag blivit utnyttjad i propagandasyfte. Musiken har blivit en symbol för ett land som anfaller den fria världen, säger Natalya Pasichnyk från Ukrainska Institutet.

Hur länge ska denna ”paus” pågå?

-I Israel spelar man fortfarande inte Richard Wagners musik eftersom man inte kan förlåta de omänskliga aktionerna under andra världskriget. Jag vet inte hur många generationer det kommer dröja innan man kan spela Tjajkovskij igen.

Tillhör en annan epok

Tjajkovskij var redan under sin livstid en högaktad och mycket älskad tonsättare. Hans verk spelades inför utsålda operahus och den ryska tsarfamiljen närvarade ofta i publiken.

Drygt hundra år efter sin död toppar Tjajkovskij listorna på de mest spelade klassiska kompositörerna. I Ryssland används hans musik flitigt på både högtidliga statstillställningar och sportevenemang såsom OS i Sotji 2014.

Kan inte jämföras med Wagner

-Jag förstår att Ukraina inte vill spela Tjajkovskij, men jag tycker snarare att Ukrainska Institutet ska satsa på att vrida historien rätt och lyfta fram det faktum att Tjajkovskij föddes i Ukraina, säger musikkritikern Camilla Lundberg.

Camilla Lundberg tror inte att Tjajkovskij kommer bannlysas i västvärlden och hon motsätter sig Ukrainska Institutets jämförelse med Richard Wagner.

-Att jämföra Tjajkovskij med Wagner är helt befängt. Wagner var utöver kompositör, en ideolog, vilket Tjajkovskij verkligen inte kan betraktas som.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.