Marita Ulvskog (S): ”Regeringen har ansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sa i går att hon som kulturminister inte kan ställa specifika krav på TV4. Men den tidigare kulturministern Marita Ulvskog (S) menar att regeringen visst kunnat hindra TV4 från att lägga ner sina lokala nyheter.

Marita Ulvskog var kulturminister i Göran Perssons regeringar mellan 1996 och 2004. Hon berättar att TV4 redan under 90-talet försökte påverka kulturdepartementet för att få slippa de lokala nyhetssändningarna.

– Det kom ju, med jämna mellanrum, sådana propåer från TV4:s ledning. Man tyckte att det kostade så mycket och man ville koncentrera sig på annat. Men vi förde resonemang med dem och det slutade alltid med att vi var överens om att de lokala sändningarna skulle finnas kvar också i den kommersiella kanal som fått den här autostradan in i de svenska hemmen, säger Marita Ulvskog.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

”På dagordningen länge”

Med andra ord kan det inte ha kommit som en överraskning för kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth när TV4 återigen ville lägga ner sin lokala nyhetsverksamhet, menar Marita Ulvskog.

– Det är ju en fråga som har stått på dagordningen länge. Det beror ju på om man är nöjd med en sådan utveckling eller om man säger ”nej, det här går vi inte med på eftersom det här är så viktigt”.

”Regeringen är ansvarig”

Så att kulturministern säger att hon inte känt till planerna och inte haft någon möjlighet att påverka beslutet menar Ulvskog snarast beror på ointresse.

– Det är regeringen som har ansvaret. Självklart. Regeringen är ansvarig för vilka instruktioner och beslut som myndigheten har att leva efter. Men man har ju ingen mediepolitik, utan det är starkast som vinner. Sen om den starkaste vill kliva av från sina löften har det inget att sätta emot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet