Ariana Grande har uttryckt sitt stöd för Bernie Sanders Foto: Matt Rourke/AP/TT och Etienne Laurent/EPA/TT

Var femte ung amerikan påverkas av kändisar i valet

Uppdaterad
Publicerad

Den tredje mars infaller supertisdagen där 14 delstater i USA håller premiärval för att ta fram sin kandidat till presidentposten. Enligt en studie av Morning Consult är unga röstare mer benägna att påverkas av kändisars stöd för olika kandidater.

I en studie gjord av Morning Consult har man tillfrågat 2 200 amerikaner för att undersöka deras röstande. I studien svarar bland annat 89 procent att ingen kändis kan få dem att förändra sin röst, medan 19 procent som är under 30 år svarade det motsatta, det skriver Morning Consult.

Nedan följer exempel på vilka kändisar som stöttar någon av de tre största demokratiska utmanarna till Trump:

Demokraternas primärval

Bernie Sanders stöttas av bland annat rapparen Cardi B, Buffy Sainte-Marie, Hailey Bieber och svenska Lykke Li. Ariana Grande stöttar även Sanders. I studien av Morning Consult var en fråga om Ariana Grandes stöd för Bernie Sanders skulle göra dem mer benägna att rösta på honom. I åldrarna 18–29 svarade 29 procent ja.

Joe Biden stöttas av Cher, Tom Hanks, Alec Baldwin, Rita Wilson och George R. R. Martin.

Elizabeth Warren stöttas av John Legend, Constance Wu, Stephen King, Scarlett Johansson och Megan Rapinoe.

”Jag behövde inte Beyoncé och Jay-Z”

Inför valet 2016 ställde sig majoriteten av kändisarna på Hillary Clintons sida. Som känt vann hon inte valet och i ett tal från 2019 sa Donald Trump följande: ”Jag behövde inte Beyoncé och Jay-Z, jag behövde inte lilla Bruce Springsteen.”

Det här ställer i sin tur frågan om hur mycket kändisars stöd för en presidentkandidat kan påverka ett vals utfall.

Ett exempel på hur kändisar kan påverka

I Taylor Swifts dokumentär Miss Americana från januari 2020, får tittarna ta del när sångerskan öppet stöttar två demokrater inför mellanårsvalen 2018 i hennes delstat Tennessee. Swift som tidigare varit tyst om sina politiska åsikter fick ett stort genomslag med sin post på Instagram. Efter 48 timmar hade 169 000 människor registrerat sig för att rösta. Trots det här vann inte någon av de Taylor Swift stöttat. I The Washington Post intervjuades Kamari Guthrie som är talesperson för organisationen Vote.org.

– Taylors inlägg har hjälpt att få fram unga röstare. Vi är speciellt glada att se detta eftersom vi vet att röstande är en vana: statistiskt, om en ung person röstar 2018 är den 55 procent mer sannolik att rösta 2020, sa Kamari Guthrie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet