USA och Israel har officiellt lämnat FN-organet Unesco. Foto: Francois Mori/AP

USA och Israel lämnar Unesco

Uppdaterad
Publicerad

Nu har USA och Israel gjort formellt utträde ur FN-organisationen för utbildning, vetenskap och kultur: Unesco. Beslutet fattades för mer än ett år sedan och grundar sig i att länderna anser att Unesco har en alltför kritisk inställning till Israel, skriver AP.

Det formella utträdet kommer inte som en chock, då processen har varit igång sedan oktober 2017. Redan 2011 slutade både USA och Israel betala pengar till organisationen – samma år som Palestinas medlemskap blev beviljat. USA:s avgift motsvarade ungefär 22 procent av Unescos totala budget.

USA och Israel har anklagat Unesco för att vara anti-israeliskt, genom att organisationen bland annat har kritiserat Israels ockupation av östra Jerusalem och omnämnt judiska kulturarv som palestinska.

”Har blivit ett redskap”

– Mitt land ska inte vara medlem i en organisation som som har som mål att motarbeta oss, och som har blivit ett redskap, manipulerat av Israels fiender, säger Israels FN-sändebud Danny Danon i ett uttalande.

De båda ländernas utträde är ett slag mot organisationen, som USA var med och byggde upp efter andra världskriget i syftet att bevara och skapa fred.

Unescos nuvarande chef Audrey Azoulay, som tillträdde precis efter att president Donald Trump beslutat om USA:s utträde, har lett förhandlingar om att starta en utbildningsplattform om Förintelsen och skapa utbildningsmaterial för att bekämpa antisemitism. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer