23 september är det 20 år sedan Dawit Isaak fängslades. Foto: Kalle Ahlsén/TT

USA:s utrikesdepartement vädjar till Eritrea att frige Dawit Isaak

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Bureau of african affairs, en del av landets utrikesdepartement, vädjade i helgen till Eritreas president Isaias Afwerki att frige elva fångar som greps år 2001, bland dem den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Den amerikanska ambassaden i Eritreas huvudstad Asmara uppmärksammade i helgen att det var 20 år sedan som elva eritreanska medborgare greps efter att ha skrivit ett brev till det eritreanska styret och efterfrågat politiska reformer.

”Vi ber respektfullt och ödmjukt att president Isaias, i samband med firandet av högtiden Meskel, ska frige G15-fångar och politiska fångar i Eritrea, inklusive den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som greps och fängslades utan rättegång 2001 för att ha rapporterat för tidningen Setit”, skriver ambassaden på Facebook.

Utrikesdepartementet skriver på Twitter att USA manar regeringen i Eritrea att släppa alla politiska fångar.

Högtiden Meskel firas den 27 september och är en kristen helgdag som firas av ortodoxa i Etiopien och Eritrea.

Den 23 september i år har Dawit Isaak suttit fängslad i 20 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.