Utrikesministern svarar skådespelarna: Ingen stängning av Irans ambassad

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av oktober gick flera stora svenska skådespelare och regissörer ut i sociala medier för att uppmana utrikesdepartementet och regeringen att stänga Irans ambassad i Sverige och skicka hem ambassadören. Nu svarar utrikesminister Tobias Billström (M).

I en video på sociala medier krävde flera stora svenska regissörer och skådespelare i oktober att Irans ambassad i Sverige stänger. Bakom initiativet stod filmregissörerna Ali Abbasi och Milad Alami.

– Det är ett sätt att säga att den iranska staten har förlorat sin legitimitet. I och med att man har använt en grad av brutalitet och våld som inte ger mening längre, sade Ali Abbasi till Kulturnyheterna den 17 oktober.

Nu får de svar av Sveriges utrikesminister.

– Nej, i det här fallet gör vi bedömningen att det är viktigt att ha de diplomatiska kanalerna öppna, säger Tobias Billström (M).

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.