Simon Norrthon är lektor i skådespeleri Foto: TT

Så jobbar teaterlärarna med sexscener

Uppdaterad
Publicerad

Många av vittnesmålen under uppropet #tystnadtagning handlade om övergrepp under inspelningar och repetitioner av intima scener. Vad gör egentligen scenskolorna för att förbereda sina elever på sådana scenarier?

– Om du skulle fråga våra studenter så skulle de säga att de inte blir förberedda tillräckligt, säger Lena Stefensen, pedagogiskt ansvarig på Stockholms dramatiska högskola.

Sex på film är helt klart ett ämne som rör upp heta känslor – både positiva och negativa. Men vad har egentligen hänt i filmsverige sedan uppropen och hur har teaterutbildningarna gått vidare efter #metoo?

Lena Stefensen är pedagogiskt ansvarig för mimutbildningen på Stockholms dramatiska högskola, en av de teaterutbildningar där uppropens ringar på vattnet syntes och hördes i stor utsträckning efter hösten 2017. Hon menar att #metoo har väckt en större medvetenhet på skolorna runt om i landet.

– Vi försöker ha en mer öppen dialog med studenterna, annars får vi ju inte reda på någonting. Vi måste helt enkelt se till att den här dialogen finns, så folk faktiskt vågar komma till oss och säga ifrån. Efter #metoo så har fler elever vågat öppna upp och det upplever jag som positivt.

Strukturellt problem

Det grundläggande problemet är strukturellt menar Lena Stefensen. Att vi har helt enkelt vant oss vid att se mycket sex, och ofta i kombination med våld, på film och tv. För att uppnå förändring måste vi börja ändra våra tankemönster.

– Man måste fråga sig om det verkligen är nödvändigt att skildra den där våldtäkten så att den syns, måste man utsätta den där skådespelaren för detta? Det är alldeles för ofta som de frågorna inte ställs inom branschen, säger hon.

Hur går man då tillväga för att göra en lyckad sexscen? Simon Norrthon är lektor i skådespeleri och var fram till april prefekt på institutionen för skådespeleri på Stockholms dramatiska högskola och tycker att det är en smakfråga.

– Det är egentligen helt en fråga om estetik. En bra sexscen är när jag som publik förstår det som händer och upplever det som intressant att titta på, när jag inte blir generad å skådespelarnas vägnar, eller om det helt faller ur formen.

Tränas som subjekt

Enligt Simon Norrthon tränas eleverna under utbildningen till att bli subjekt i en situation där man använder sin egen kropp som verktyg, men de gör inget praktiskt för att förbereda eleverna inför upplevelser som kan vara obehagliga.

– Vi gör inte så mycket för att förbereda eleverna inför sexscener, av ganska uppenbara skäl. Det är komplicerat och alla är inte bekväma med det. Det är någonting man senare i det professionella sammanhanget får avgöra om man vill göra eller inte.

SVT Kulturs Edit har gjort ett helt program om filmsex. ”Kan Isabelle göra en sexig sexscen” finns att se på SVT play här. Programledaren och sexologen Isabelle Wahlf ställer sig frågan varför filmsex ofta är så osexigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.