Svt play anmäls till JK för otillräckligt barnskydd. Foto: Helen Sloan & Vilhelm Stokstad/TT

Våld i SVT Play anmäls till Justitiekanslern

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden fäller SVT för otillräckligt barnskydd. Det på grund av att barn kan ha råkat se våldsamma scener i tv-serien Game of thrones på SVT Play. Nu anmäls SVT Play till Justitiekanslern.

Det aktuella avsnittet av tv-serien Game of thrones som Granskningsnämnden åsyftar i sin fällning innehöll våldsamma scener där flera personer fick sina halsar uppskurna. 

Enligt Granskningsnämnden hade programmet visserligen ett så kallat barnskydd, där användaren kunde välja mellan att spela programmet direkt eller välja att ställa in en pinkod för att låsa upp avsnittet i fråga. Granskningsnämnden anser dock att skyddet är för svagt, och att ”barn med relativ enkelhet” kunde spela upp avsnittet och ta del av de våldsamma scenerna.

Granskningsnämnden väljer att anmäla programmet i SVT Play till Justitiekanslern (JK), som är den instans som ytterst beslutar i ärendet. Det är tredje gången som SVT Play anmäls till JK för otillräckligt barnskydd. I de fallen delade JK granskningsnämndens bedömning, och SVT Play fälldes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer