1994 filmatiserades Anne Rices roman En vampyrs bekännelser, med bland andra Tom Cruise i en av huvudrollerna. Foto: AP Photo/Lenny Ignelzi, Warner Bros

Vampyrdrottningen Anne Rice är död

Uppdaterad
Publicerad

Vampyrernas drottning Anne Rice är död. Författaren som ligger bakom ”En vampyrs bekännelse” och dess många uppföljare blev 80 år.

Anne Rice avled på lördagen i sviterna av en stroke, meddelar sonen Christopher Rice via författarens sociala medier. Enligt sonen somnade hon in omgiven av sin familj.

”Under hennes sista timmar satt jag bredvid hennes sjukhussäng i vördnad inför hennes bedrifter och hennes mod, översköljd av minnen från ett liv som tog oss från de dimhöljda kullarna vid San Franciscobukten till de New Orleans magiska gator till de till de glittrande vyerna i södra Kalifornien”, skriver Christopher Rice, som även han är en bästsäljande författare.

Debuterade 1976 med vampyr-klassiker

Anne Rice debuterade 1976 med romanen En vampyrs bekännelse, som 18 år senare filmatiserades med Brad Pitt, Tom Cruise och Kirsten Dunst i huvudrollerna.

Sedan debuten har Anne Rice skrivit en hel serie uppföljare kallad Vampyrkrönikan om sin huvudperson Lestat de Lioncourt och en mängd andra vampyrer. Den senaste boken Blood communion: A tale of prince Lestat gavs ut 2018. Hon har även skrivit erotiska skildringar under pseudonymerna Anne Rampling och AN Roquelaure.

Nyligen stod det klart att Vampyrkrönikan är på väg att bli tv-serie med Game of thrones-skådespelaren Jacob Anderson i en av huvudrollerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.