En bild från den pågående utställningen ”En resa genom träsk och förvirring med små glimtar av luft” på Moderna Museet i Stockholm. Fåglarna i verket ”The parade”. Foto: TT

Vändningen: Svenskarna besöker museer mindre än tidigare

Publicerad

För första gången på flera år minskar antalet museibesök i Sverige. Under 2017 var det totala bortfallet 844 000 besök, jämfört med 2016. Det visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys.

Totalt gjordes 27,3 miljoner museibesök i Sverige förra året, vilket är en minskning på nästan en miljon besök jämfört med 2016. Minskningen är genomgripande för samtliga typer av museer som undersökts, från centralmuseer som Moderna museet och Naturhistoriska till kommunala och regionala museer.

Minskningen kan delvis förklaras med att 2016 var ett rekordår för svenska museer, och antalet besök är fortfarande något högre än 2015, enligt rapporten Museer 2017. 2016 var det första året med fri entré på flera statliga museer, och det var också dessa som ökade mest det året.

Statistiken baseras på en enkätundersökning där 395 av 527 museer med minst en årsarbetskraft svarat på undersökningen, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 75 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.