Tidigare studenten om nedläggningen: ”Bestört och förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg slutar efter hösten 2020 att ta in nya elever till spetsutbildningen i klassisk musik och kommer därmed läggas ned när den sista kullen tagit studenten. Det efter besparingskrav från Kunskapsförbundet som driver skolan.

– Jag blir bestört och förvånad, säger den tidigare eleven Gustav Melander som i dag arbetar som yrkesmusiker och lärare på Musikhögskolan i Malmö.

När Kunskapsförbundet Väst ska spara 30 miljoner stänger de flertalet gymnasieprogram vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Ett av dem är en spetsutbildning med inriktning på kammar-, orkester- och körmusik.

En uppskattad skola där flera numera yrkesverksamma musiker studerat under sina inledande år i musikbranschen.

”Viktig för hela västsverige”

Trumpetaren Gustav Melander är en av skolans tidigare elever. I dag är han 28 år, spelar med Malmö symfoniorkester och är verksam som lärare på Musikhögskolan i Malmö. Han reagerade starkt på beskedet om att programmet avvecklas.

– Jag blir bestört och förvånad. Spetsutbildningen har visat väldigt fina resultat på kort tid: Dels har man fått fram professionella musiker på allra högsta nivå, i Sverige och världen, och dels har man bidragit till ett rikt musikliv i regionen, säger Gustav Melander till Kulturnyheterna.

Enligt Gustav Melander har spetsutbildningen i Vänersborg varit en plantskola för yrkesmusiker i såväl västsverige som för landet i stort, och det naturliga steget för lokala musiker som vill satsa på en karriär.

– Det kommer att bli en väldigt tråkig kedjereaktion. Det finns ingen annan sådan utbildning i regionen, utbildningen har varit viktig för hela västsverige, säger Gustav Melander.

”Verkligen olyckligt”

Max Låke är verksamhetsledare för tankesmedjan Unga tankar om musik samt producent vid Kungliga musikaliska akademien. Han beskriver landets gymnasieskolor med spetsinriktning på musik som viktiga. Inte minst för att upprätthålla ett levande musikliv i Sverige och för att ta tillvara på landets unga musiktalanger. 

– Spetsutbildningarna har varit ett otroligt viktigt tillskott i hela det stora musikutbildningssystemet. Det har varit ett sätt för de unga specialtalangerna att söka någonstans på nationell basis, säger han:

– De fungerar som små hubbar för de särskilt talangfulla musikstuderande runt om i landet och de som har en ambition att vilja fortsätta med musik.

Vad betyder det då att en nu försvinner?

– Det är verkligen olyckligt. Det är en kraft i musiklivet som försvinner och ett nav i den regionen som inte längre finns, säger Max Låke och fortsätter:

– De här gymnasierna har en helt ovärderlig roll i att ta tillvara på de talanger som kommer via kulturskolan och andra förberedande musikutbildningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.