Hör Vanessa Springora berätta om övergreppen som skedde helt öppet, och som nu skakar det franska kulturlivet. Foto: Anders Jansson/SVT

Vanessa Springoras bok skakar Frankrike – pekar ut hyllad författare som pedofil

Uppdaterad
Publicerad

Vanessa Springoras roman ”Samtycket” har skakat Frankrike, och orsakat en nationell debatt om sex med minderåriga och pedofili. Boken är en uppgörelse med den relation hon hade som 14-åring med den då 50-årige författaren Gabriel Matzneff, som nu står åtalad för försvar av pedofili och våldtäkt av minderårig. 

I sin roman, som kom ut i januari i Frankrike och nu släpps på svenska, vill Vanessa Springora problematisera begreppet ”samtycke”.  

– Jag blev förälskad i honom, och mitt eget samtycke gjorde att jag kände mig skyldig i åratal, jag kunde inte anmäla honom eller betrakta mig som offer. 

Relationen ägde rum under sent 80-tal, i en kulturell omgivning som under mottot ”det är förbjudet att förbjuda” såg mellan fingrarna på vad som pågick. Polisen, socialen, medierna, skolan, till och med hennes egen mamma var alla påverkade av tidens tankar om allas – även barns – fria rätt till sin sexualitet. Gabriel Matzneff var dessutom en stor och respekterad konstnär.  

– Jag vill visa att man inte kan åberopa en omyndigs samtycke. Skillnaden är för stor mellan en vuxen människas psyke och en sexuellt omyndig tonårings. 

Frihet var ett av 68-rörelsens främsta ledord, och i franska kulturkretsar framhävdes därför även barns rätt till sin sexualitet, sida vid sida med argument för homosexuellas rättigheter. År 1977 skrev ett 80-tal intellektuella, bl a Sartre och Beauvoir, till och med under ett upprop för avkriminalisering av barns sexuella relationer med vuxna. Detta hörsammades dock inte av franska staten.

Metoo fick inte fäste i landet

Vanessa Springora har bearbetat övergreppen i flera decennier, men det var när Matzneff belönades med ännu ett litterärt pris 2013 som hon kände att hennes version behövde berättas.

– Jag levde med en dubbel bestraffning – dels själva relationen, dels att den publicerats i tusentals böcker. Plötsligt insåg jag att jag kunde fånga jägaren i hans egen fälla: jag skulle också skriva en bok.

När boken kom ut i januari i år fick den enorm uppmärksamhet. Vanessa Springora värjer sig själv mot beskrivningen, men nämner att den kallats den första franska metoo-romanen. Till skillnad från USA, Sverige och ett antal kringliggande länder hade metoo-rörelsen hittills inte fått fäste i Frankrike.

– Men nu har tiden hunnit ikapp de sexualliberala tankar som dominerat i Frankrike, inte minst i intellektuella Pariskretsar, säger hon.

Åtalad och i exil

Gabriel Matzneffs förlag har nu avslutat allt samarbete och polisen har startat en omfattande brottsutredning. Både i ”Samtycket” och i hans egna böcker framkommer hur han under åratal förfört, köpt och haft sex med franska skolflickor och filippinska pojkar mellan 8 och 16 år.

– Det handlar om en författare som skriver självbiografiskt om ”jakten på orörda stjärtar” och ”barnkroppen som särskild krydda”. Det är häpnadsväckande att varken polisen eller socialen reagerat förr, säger Vanessa Springora.

Som reaktion på boken svarade Gabriel Matzneff i januari med ett öppet brev i tidningen L’Express. Han erkänner relationen, men menar att Springora försöker förvandla honom till ”ett perverst svin, ett rovdjur, ett äckel”. Han förnekar brott, och tillägger: ”Hon vet att hon har fel.” Kort efter publiceringen flydde Gabriel Matzneff till Italien, där han nu inväntar den rättegång som kommer att äga rum någon gång under 2021.

Se hela intervjun med Vanessa Springora i Babel.

SVT har utan framgång sökt Gabriel Matzneff för en kommentar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.