Den franska författaren Vanessa Springoras bok Le Consentement kommer ut på svenska i i november 2020. Foto: Författarfoto: V.Springora©JFPAGA

Vanessa Springoras omtalade metoo-roman ges ut på svenska

Publicerad

Den franska författaren Vanessa Springoras uppmärksammade debutroman Le consentement, eller Samtycket som den kommer att heta på svenska, skildrar hur en då 50-årig manlig författare förförde henne sexuellt när hon var fjorton år. Boken ges ut i höst på Albert Bonniers förlag.

I boken skriver Vanessa Springora om hur relationen ledde till att hon drabbades av psykisk ohälsa och depression. Boken har orsakat stor skandal i Frankrike och lett till debatt kring synen på sex med barn i Frankrike. Den har också lett till att åklagarmyndigheten i Paris öppnat en undersökning om våldtäkt av minderårig.

Den manliga författaren som Vanessa springora skriver om har aldrig dömts för övergrepp och han nekar till att ha utnyttjat någon, men han har vid flera intervjutillfällen talat öppet om sexuella kontakter med minderåriga och har även skrivit texter om det.

Ett vittnesmål om övergrepp

Den manliga författarens förlag har också dragit in hela hans utgivning efter debatten och fransk polis har gjort en räd på förlaget för hitta texter av författaren som inte givits ut.

– Samtycket är en bragd på så många vis. Vanessa Springora skriver fram sitt unga jag i en bok som berör, upprör och svider att läsa. Det är ett vittnesmål om övergrepp med omgivningens tysta samtycke, en dissektion av groomingens mekanismer oavsett tid och plats, säger Lotta Aquilonius, förläggare på Albert Bonniers Förlag i uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.