Lady Gagas sångnummer med Lisa Kudrow klipptes bort i Kina. Foto: TT

Vänner-återföreningen censurerades i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Vänner-specialen där skådespelarena återförenas har censurerats i Kina, skriver BBC. Flera av artisterna som medverkar har klippts bort, bland annat Justin Bieber och BTS. Orsaken tros vara att de uttalat sig kritiskt om Kina förut.

På alla tre plattformar med sändningsrättigheter i Kina har avsnittet klippts om, till fansens förtret. Bland annat har hbtq-referenser och annat raderats, och flera artister som medverkar har klippts bort.

Fans i Kina uttrycker missnöje. Bland annat skriver en person på bloggplattformen Weibo att: ”Hjälp! Ska vi aldrig gå vidare och förändras?  Detta gör mig bara ännu mer nyfiken på de bortklippta scenerna.”

Har uttalat sig kritiskt

Det rör sig om artisterna Lady Gaga, Justin Bieber och det omåttligt populära sydkoreanska pojkbandet BTS. Samtliga bortklippta artister har tidigare uttalat sig kritiskt om Kina, vilket misstänks vara orsaken till att deras medverkan censurerats. Om staten utfärdat ett formellt beslut, eller om tv-bolagen själva censurerat, är oklart.

Förra året höjdes röster för att bojkotta BTS, sedan de uttalat sig kring kriget mellan Kina och Sydkorea. Lady Gaga träffade tibetanska ledaren Dalai Lama 2016, varpå hon förbjöds att turnera i Kina. I Vänner-avsnittet sjöng hon Vänner-klassikern Smelly cat med Lisa Kudrow, något som alltså klipptes bort i Kina.

Även Justin Bieber är portad från Kina för ”dåligt beteende” sedan han fotograferats vid japanska helgedomen Yasukuni Jinja i Tokyo. Kina betraktar helgedomen som ett bevis för att Japan inte ångrar sitt förflutna imperium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.