Därför krälar kändisarna för Kina: ”Han har inget val”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren John Cena hann knappt nämna ”landet Taiwan” i en intervju innan det kinesiska raseriet på sociala medier var ett faktum. Och efter att ha krälat i stoftet och upprepat hur mycket han ”älskar Kina”, så var återigen raseriet ett faktum – fast denna gång på hemmaplan.

”Taiwan kommer bli det första landet att få se Fast & Furious 9” sa wrestling-stjärnan och actionskådisen John Cena under en promotionintervju.

Och i det ögonblicket började en resa som involverat både ursäkter på kinesiska sociala medier-plattformen Weibo – och anklagelser om landsförräderi i hemlandet USA.

Att be om ursäkt till Kina är med andra ord inte riskfritt – men varför gör västerländska kändisar det, trots att de troligen känner till att det kan få negativa konsekvenser på hemmaplan?

I videon ovan förklarar utrikesreportern Tilde Lewin vad som kan ligga bakom – och hur långt kinesiska Kommunistpartiet egentligen kan pressa kändisarna i väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.