Foto: AP/Twitter

Skådespelarens ursäkt till Kina väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren John Cena är aktuell i Fast & furious 9 som siktar mot den ekonomiskt viktiga kinesiska filmmarknaden. I en tv-intervju kallade han Taiwan för ett eget land, vilket väckte ont blod i Kinas kommunistparti som anser att det tillhör Kina. Nu gör han avbön i en uppmärksammad video.

John Cena medverkade i taiwanesisk tv tidigare i maj och sa då att Taiwan blir första landet att visa Fast & furious. Men att kalla Taiwan för nation visade sig vara ett misstag. Uttalandet väckte kritik bland nationalister i Kina, som anser att landet borde tillhöra Kina.

Nu har skådespelaren gjort avbön i en uppmärksammad video. Ursäkten väcker kritik och uppfattas som att skådespelaren viker sig för påtryckningar för att inte riskera begränsningar för filmen i Kina, vilket skulle innebära stora missade intäkter.

I videon kan du se en bit av den uppmärksammade ursäkten.

Filmbolagens kamp om kinesiska pengar

På senare tid har flera amerikanska storfilmer riktat in sig på den lukrativa kinesiska marknaden. Ett exempel är Disneys nyversion av Mulan, som bland annat kritiserades för att ha spelats in i en provins där uigurer hölls i fångläger.

Filmen fick restriktioner i Kina – all rapportering om den förbjöds inför premiären, orsaken tros ha varit att undvika mer uppmärksamhet på fånglägren.

Under 2021 släpper Disney två Marvel-filmer med den kinesiska marknaden i åtanke. Den ena, Eternals, är regisserad av Chloe Zhao som prisades på Oscarsgalan för filmen Nomadland.

Nomadland stoppades dock i Kina efter att kommunistpartiet fick nys om att regissören uttalat sig kritiskt om sitt forna hemland år 2013.

Oklar framtid för Marvel i Kina

I den nysläppta trailern till Eternals nämns Chloe Zhao inte med ett ord. Inget kinesiskt premiärdatum har heller satts.

Den andra filmen är en tydlig satsning mot kinesisk publik: Marvels Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings blir första superhjältefilmen med kinesisk hjälte i huvudrollen.

Men även Shang-Chis framtid i Kina är oklar. Orsaken är att en karaktär, skurken Mandarin, kritiseras.

Skurken har sitt ursprung i Marvels serietidningar från 60-talet, och filmbolaget själv anser idag att karaktären är föråldrad. Producenten Jonathan Schwartz har sagt att ambitionen är att uppdatera karaktären och undvika stereotyper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.