Godzilla vs Kong med Alexander Skarsgård i huvudrollen ska locka tillbaka publiken. Foto: Warners bros/AP/TT

Världens näst största biokedja öppnar igen – monster i fokus

Publicerad

Cineworld slog igen portarna efter att man valt att skjuta på premiären av den nya Bond-filmen i Storbritannien, där kedjan är störst. Nu öppnar Cineworld sina amerikanska biografer i april och i Storbritannien i maj.  

Monsterfilmen Godzilla vs Kong, med Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna, blir den första storfilmen att få premiär på Cineworld sedan jättekedjan stängde över 660 biografer i USA, Storbritannien och Irland i oktober.

Den 2 april planeras filmen har premiär i USA och någon gång i maj går den upp i Storbritannien, rapporterar BBC.

Under tiden då många biografer har hållit stängt har flera storfilmer fått premiär på strömningstjänster samtidigt som de gått upp på de biografer som varit öppna.

Först på bio

Förra året riktade Cineworld och AMC (världens största biokedja) hård kritik mot produktionsbolaget Universal Pictures som valde att låta filmen Trolls: World tour ha premiär online. Bolagen hotade med att inte visa Universalfilmer.

Sedan dess har fler filmbolag gått samma väg – Warner bros meddelade i december att deras filmer skulle släppas samtidigt på tjänsten HBO Max som på bio.

Men nu verkar biograferna och produktionsbolagen ha kommit överens och Godzilla vs Kong ska visas exklusivt på biografer i 45 dagar i USA och 31 dagar i Storbritannien innan de går att strömma online.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.