Flera timmar före första deltävlingen har nu samtliga veckans Melodifestival-låtar läckt ut. Foto: Stina Stjernkvist/Melodifestivalen

Efter ryska melloläckan: ”Sajten är bannad”

Uppdaterad
Publicerad

Alla veckans Melodifestival-låtar har läckt ut på den ryska sajten VK – vilket är landets motsvarighet till Facebook.

Flera timmar före första deltävlingen läckte samtliga veckans Melodifestival-låtar ut. Live-inspelningar av låtarna låg uppe på den ryska motsvarigheten till Facebook – VK, vilket Aftonbladets Tobbe Ek var först med att rapportera om i sin Schlagerblogg.

SVT Nyheter har tagit del av inspelningarna som låter som om de skulle komma från veckans genrep.

Melodifestivalen 2021

Försöker ta bort låtarna

”Vi gör allt vi kan för att få ner bidragen som har publicerats på sajten. Det är en tredje part som har missbrukat det förtroendet vi givit dem genom att göra material tillgängligt för media som inte kan vara på plats detta speciella år”, skrev tävlingsproducent Karin Gunnarsson  i ett sms.

Under presskonferensen efter tävlingens slut meddelade Gunnarsson att sajten haft tillgång till pressmaterialet.

– Den här ryska sajten hade tillgång till vår sajt och där är de nu bannade. Hon fortsatte:

– De ansökte om tillstånd precis som all media gör.

Enligt regelverket kring Melodifestivalen får inga låtar släppas före deltävlingen. De bidrag som går till final får inte släppas förrän efter fjärde deltävlingen. Men läckan innebar inga repressalier.

”Då det ej är upphovsmän eller ett skivbolag som ligger bakom publiceringen kommer det ej att påverka kvällens tävling”, skrev Karin Gunnarsson.

Arvingarna: ”Läskigt”

Casper Janebrink i Arvingarna, som deltar i Melodifestivalen för sjätte gången, kan inte minnas att han varit med om något liknande förut.

– Nej, det har jag aldrig varit med om. Jag tror aldrig vi i Arvingarna har figurerat i ryska sociala medier, säger han.

Han fortsätter:

– Första reaktionen blir att det ändå inte orättvist på något sätt i och med att det är alla bidrag. Däremot känns det ganska läskigt att det har läckt till Ryssland. Men jag tror inte det har någon betydelse i förhållande till de andra deltävlingarna. Har den här deltävlingen läckt så lär väl de andra deltävlingarna också läcka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet