Jim Acosta är nyhetskanalen CNN:s främste Vita huset-korrespondent och har arbetat med att bevaka det amerikanska maktcentret under fem års tid. Nu har hans pressackreditering dragits in.

Flera tunga medieinstitutioner fördömer att CNN-reportern portas från Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga institutioner i medievärlden fördömer Vita husets beslut att dra in CNN-journalisten Jim Acostas pressackreditering. ”Vi uppmanar Vita huset att genast dra tillbaka sitt beslut”, skriver föreningen för Vita huset-korrespondenter (WHCA) i ett uttalande.

Händelserna på presskonferensen i Vita huset den 7 november har väckt stor uppståndelse, inte minst på Twitter. CNN:s främste Vita huset-korrespondent har blivit portad och Trump-administrationens pressekreterare Sarah Huckabee Sanders säger att anledningen är att Jim Acosta ”lagt sin hand” på en kvinnlig Vita huset-praktikant som försöker ta pressmikrofonen från Acosta.

”Det är en lögn”, twittrar Jim Acosta som svar till Sarah Sanders. Den amerikanska nyhetskanalen CNN skriver i ett offentligt meddelande att de ser Jim Acostas indragna pressackreditering som en hämndgärning till följd av de ”utmanande frågor” som Acosta ställde under presskonferensen.

Fördömer beslutet

”Den här beslutet saknar motstycke och är ett hot mot vår demokrati och landet förtjänar bättre. Jim Acosta har vårt fulla stöd.”, skriver CNN.

Även den världsomfattande föreningen PEN, som bland annat arbetar för att främja yttrandefrihet för skribenter, fördömer Vita husets agerande. Föreningens USA-chef, Suzanne Nossel, skriver på Twitter: 

”Låt oss inte glömma att Vita husets pressekreterare, som nu anklagar Jim Acosta för att ha ”lagt sina händer” på en kvinna efter att han artigt avvisat hennes försök att ta en mikrofon från hans hand, är talesperson för en man som är känd för att ha sagt 'Ta dem mellan benen.' ('Grab them by the pussy').”

Kollegornas stöd

Jim Acostas korrespondentkollegor i föreningen för Vita huset-korrespondenter (WHCA) ger sitt stöd och skriver i ett offentligt uttalande att man ”uppmanar Vita huset att genast dra tillbaka sitt beslut”. Föreningen tillägger att alla som är i tvivel i frågan kan titta på klippet där Jim Acosta ställer frågor till President Trump.

Det har även höjts andra röster, bland annat från nyhetskanalen Fox News, där journalisten Chris Wallace menar att Jim Acostas agerande under presskonferensen var ”skamligt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.