Hör fem tidningsredaktörer lista vilken den allra viktigaste kulturfrågan är inför valet 2022. Foto: SVT

Vilken är den viktigaste kulturfrågan i valet? Skolbibliotek eller provocerande konst?

Uppdaterad
Publicerad

Breda kulturfrågor som gangsterrap, konstnärlig frihet, minskad läsning och yttrandefrihet leder ofta till vild debatt på kultursidor och i sociala medier, men i valrörelsen lyser de oftast med sin frånvaro.

Kulturnyheterna frågade fem tidningsredaktörer vilken den allra viktigaste kulturfrågan är inför valet 2022.

Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Viktigaste kulturfrågan i valet 2022?

– Det är att alla barn ska ha rätt till ett skolbibliotek och i det skolbiblioteket ska det finnas en bibliotekarie, alltså bemannade skolbibliotek.

Varför?

– Det är ovärdigt att svensk skola är så ojämlik och att det är så många barn som inte lär sig läsa. Det påverkar också kulturlivet, samhället, universitet och forskningen i stort om vi har det så.

Dick Erixon, chefredaktör för Samtiden

Vilken är den allra viktigaste kulturfrågan i valet 2022?

– Att se över enprocentregeln av den offentliga konsten vid nybyggnation och ombyggnader.

Varför då?

– För att nu används det här mycket för provokationer och utmaningar och jag tycker att det är fel. När det gäller offentliga medel så ska det vara något som så många som möjligt kan uppskatta och som kanske också kan skapa ökad gemenskap och sammanhållning.

Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman

Viktigaste kulturfrågan i valet 2022?

– Att det offentliga måste ta kommando över kulturpolitiken igen.

Varför?

– Jag skulle vilja ha ett visionärt samtal om det offentligas roll i i den digitala offentligheten, till exempel en EU-fond som skulle kunna ta fram ett socialt medium som ägs av oss alla med öppen källkod.

Erik Jersenius, kulturchef på Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar

Viktigaste kulturfrågan i valet 2022?

– Viktigast är frågan om de lokala och regionala mediernas överlevnad i ett digitalt landskap.

Varför?

– De utgör den infrastruktur som ger medborgarna information om vad som händer i det politiska livet, som granskar det politiska livet lokalt. Vi kan se från andra länder att när de här medierna försvagas eller försvinner så blir politikerna sämre.

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Viktigaste kulturfrågan i valet 2022?

– Alla barns tillgång till kunskap, bildning och goda läskunskaper.

Varför då?

– Därför att vi ser idag att marknadsskolan segregerar barn allt hårdare utifrån föräldrarnas position i samhället. Det gör att tillgången till bildning, kunskap och läsförmåga blir ojämnt fördelad.

Tidningarnas politiska inriktning

Ida Ölmedal är kulturchef på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad ingår i samma ägarbolag som ägs av Bonnier News. Båda tidningarna har en oberoende liberal ledarsida. Kultursidorna är oberoende.

Dick Erixon är chefredaktör på nättidningen Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna. Tidningen är socialkonservativ.

Leonidas Aretakis är chefredaktör på Flamman. Tidningen är oberoende socialistisk och ägs av Tidningsföreningen Norrskensflamman.

Erik Jersenius är kulturchef på Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar som ägs av NTM. Ledarsidorna är oberoende borgerlig respektive moderat. Kultursidorna är oberoende.

Karin Pettersson är kulturchef på Aftonbladet. Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk. Kultursidan är oberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet