De senaste åren har försäljningen av vinyl gått om cd-skivan. Enligt en rapport från Sveriges musikbolags rättighets- och branschorganisation IFPI har vinylförsäljningen i Sverige ökat med 77 procent de senaste fem åren. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Vinylbrist skapar problem i musikbranschen – flera skivbolag drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för vinyl-skivor växer mer än någonsin. Men samtidigt som efterfrågan ökar, står branschen inför nya utmaningar. Nu vittnar flera skivbolag om stora förseningar och produktionsproblem.

Enligt branschorganisation Ifpi har vinylförsäljningen i Sverige ökat med 77 procent de senaste fem åren och gått om försäljningen av CD. Men när allt fler vill producera vinyl-skivor, har produktionen svårt att hänga med.

För mindre skivbolag kan förseningarna få stora konsekvenser och påverka både släppdatum och framtida planering.

– En kollega till mig ringde runt till femton stycken presserier i Europa och fick samma svar: nio månaders leveranstider. När man har klarat sig igenom en pandemi och väntat på att allt ska sätta igång, och när man väl börjat sätta igång planerna igen så stagnerar det på grund av att man inte kan få vinylerna levererade i tid, säger Magnus Bjerkert, skivbolagsdirektör på Adrian Recordings.

Flera anledningar bakom vinylbristen

Förseningarna sägs bero på den allt större efterfrågan, men också på bristen av maskiner som i sin tur skapar långa köer hos vinylpresserierna.

– Vi hade ett album som skulle ha kommit i augusti, men som nu beräknas komma ut i december och det är ständigt den här osäkerheten om saker ska komma i tid, säger Axel Franzén, skivbolagsdirektör på Rama Lama Records.

Enligt honom kan det ökade intresset för vinyl-skivor ha att göra med att det är en fysisk produkt i en digital tid och att det dessutom blivit ett sätt att stötta mindre band på.

”Vinylvurmen kommer att avstanna”

Vad följderna av vinylbristen kan komma att bli är ännu oklart, men klart står att det påverkar marknaden.

– Det skulle kunna få konsekvensen att vinyltillverkningen och vinylvurmen kommer att avstanna då det inte kommer att gå att göra det på något bra sätt, säger Magnus Bjerkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.