Vitrysslands ZENA tävlar med ”Like It” i finalen, men juryn är diskad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vitryska Eurovision-juryn diskad

Uppdaterad
Publicerad

Den vitryska Eurovision-juryn har blivit diskvalificerad sedan medlemmarna avslöjat hur de röstade i semifinalen, skriver Aftonbladet. Att avslöja hur man lagt sina röstar får jurymedlemmar inte göra förrän efter att finalen har sänts.

”Det vitryska juryresultatet har avslöjats i en intervju, vilket bryter mot Eurovision Song Contests regler. För att följa ESC:s röstningsregler har EBU vidtagit åtgärder och avskedat den vitryska juryn från lördagens final. Ett aggregerat resultat som godkänts av revisorerna kommer att användas för att bestämma vilka som får de vitryska rösterna” säger EBU i ett uttalande, enligt Aftonbladet.

Ett aggregerat resultatet bygger på en sammanräkning av poäng från andra länder, som enligt statistiken brukar rösta mest likt Vitryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet