Författaren Elise Karlsson beskriver Anders Olssons erbjudande om 60 000 kronor från Akademien som ett skämt. Foto: TT

Vittnade om kulturprofilen – erbjuds 60 000 kronor av Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Elise Karlsson blev erbjuden 60 000 kronor i belöning av Svenska Akademien.
Ett erbjudande som författaren, en av de 18 kvinnorna som anklagade Jean-Claude Arnault för övergrepp förra året, beskriver som det ”lättaste nejet någonsin”.

Elise Karlsson var en av de 18 kvinnor som anklagade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, för sexuella trakasserier och övergrepp i Dagens Nyheter för ett år sedan.

Sedan dess har hon kritiserat Svenska Akademien för att inte göra tillräckligt i att inse och åtgärda sin egen skuld i frågan, eftersom Jean-Claude Arnault haft nära band till Akademien. Arnault dömdes i december av Hovrätten för två fall av våldtäkt.

I dagarna fick Elise Karlsson ett brev från Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. I brevet står det ”Jag gläder mig åt att kunna meddela att Svenska Akademien har beslutat tilldela dig en belöning på 60 000 kronor ur Akademiens egna medel”.

”Dagens största skratt”

Beskedet om belöningen ska enligt brevskrivaren hållas konfidentiellt fram till den 20 december, då Svenska Akademien håller sin högtidssammankomst inför en inbjuden offentlighet i Börshuset, men Elise Karlsson har lagt ut brevet i ett inlägg på Instagram.

”Lättaste nejet någonsin. Dagens största skratt. PS: Är fortfarande öppen för att det här är ett väldigt elaborerat och respektingivande prank”, skriver hon.

I ett samtal med Kulturnyheterna utvecklar hon:

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att jag som har kritiserat Svenska Akademien offentligt och som vill vara fri att fortsätta göra det, skulle vilja ta emot pengar från dem. Det är svårt att veta hur man ska tolka den här belöningen.

Vad menar du med det?

– Jag har ju ett pågående författarskap med en bok som kommit ut, men jag har aldrig tidigare mottagit något stipendium från Svenska Akademien, så det är lite märkligt att det kommer nu och i samband med den här skandalen som har varit.

”Skulle bli symboliskt laddat”

Elise Karlsson har nu tackat nej till pengarna. Hon svarade att hon ”inte kan ta emot pengar från Akademien i dess nuvarande utformning”.

– Det är svårt att veta om Akademien menar att man är så fria att det inte påverkar dem att vi inte håller med varandra, eller om det är ett tack för någonting de tyckte var välbehövligt. Hur som helst ville de också i samband med detta läsa upp mitt namn på högtidssammankomsten, vilket skulle bli ganska symboliskt laddat…, säger hon.

Elise Karlssons bojkott av Svenska Akademiens pengar kommer i sviterna av ett annat avhopp.

Kulturnyheterna har nyligen rapporterat om att ärkebiskopen Antje Jackelén inte tänker närvara vid Akademiens sammankomst den 20 december.

– Efter allt som varit och utifrån hur Akademien och några ledamöter har profilerat sig kan jag inte uttrycka min solidaritet genom att delta som tidigare år, sa hon.

Kulturnyheterna söker Anders Olsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer