Brittiska designern Vivienne Westwood inuti en gigantisk fågelbur. Foto: TT

Vivienne Westwood i fågelbur för Assange

Uppdaterad
Publicerad

I en gigantisk fågelbur protesterade modedesignern Vivienne Westwood mot utlämnandet av Wikileaks-grundaren Julian Assange till USA. Protesten hölls utanför Old Bailey-domstolen i London.

2010 publicerade Wikileaks en hemlig amerikansk video där amerikanska soldater skjuter på civila i Bagdad från  Apache-helikoptrar. Ett dussin människor dödades i attacken. Händelsen fick enorm internationell uppmärksamhet och Wikileaks grundare blev i mångas ögon hjälten som avslöjade Amerikas maktmissbruk och en förkämpe för det fria ordet.

Misstänkt för våldtäkt

Men mycket har hänt sedan dess.  Nu är bilden av Assange omtvistad. Han är bland annat misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång i samband med ett Sverigebesök 2010.

Förundersökningen lades ner efter många turer, då Assange tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Men den nästan sjuåriga exilen fick ett abrupt slut när Ecuador upphävde den politiska asyl landet tidigare gett honom.

Assange riskerar överlämnas till USA

11 april 2019 arresterades Assange av brittisk polis i London och riskerar nu att överlämnas till USA.  Där riskerar han ett långt fängelsestraff för sammanlagt 18 brott inklusive konspiration och spionage. Det är detta som den brittiska modeikonen Vivienne Westwood nu protesterar emot.

Vad gäller våldtäktsmisstankarna mot Assange är arresteringsordern upphävd och preskriptionstiden löper ut i augusti i år.

Se protesten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.