Julian Assange, grundare Wikileaks. Arkivbild. Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Spion eller hjälte – Assanges öde ska avgöras

Uppdaterad
Publicerad

En hjälte som spritt ljus på missförhållanden – eller en förrädare som äventyrat USA:s säkerhet.

En domstol i London tar nu ställning till om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till USA, och i så fall riskera årtionden i fängelse.

Med ett hälsotillstånd som uppges vara på bättringsvägen, efter att läkare tidigare varnat för att Wikileaksgrundaren riskerar att dö i det brittiska fängelset där han hålls inlåst, avgörs Julian Assanges framtid i London.

Risken för en utlämning till Sverige är borta sedan åklagaren här i november lade ner utredningen om misstänkt våldtäkt.

Fallet Assange

Misstänkt spioneri

I USA är dock australiern misstänkt för spioneri och dataintrång sedan Wikileaks publicerat tiotusentals hemligstämplade amerikanska dokument om framför allt militära insatser i Irak och Afghanistan. USA har begärt att Storbritannien lämnar ut 48-åringen och det är vad domstolsförhandlingen med start under måndagen handlar om.

Julian Assange hävdar själv att han agerat som journalist och att dokumenten var av allmänt intresse. Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers (RSF) chefredaktör Pauline Adès-Mével poängterar att hon inte betraktar Wikileaksgrundaren som journalist, men att fallet ändå kan få stora konsekvenser för pressfriheten.

– Vi anser att förhandlingarna är ett uttryck för en kriminalisering av journalistiken och det är extremt oroväckande, säger hon till TT.

Jennifer Robinson, en av Wikileaks grundaren Julian Assange advokater, anländer till Belmarsh Magistrates Court i London på måndagen 24 februari 2020. Foto: AP/Matt Dunham

Obama upprörd

I USA benämndes Wikileaks, grundat 2006, tidigt som ett säkerhetshot av USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Assange har stundtals rört upp många känslor, inte minst när sajten 2010 publicerade en video från en amerikansk helikopterattack i Irak där flera civila skjuts ihjäl.

– Barack Obama (USA:s dåvarande president) var väldigt upprörd över det här. Dokumenten som läckte fick enormt stora konsekvenser för inte minst politiken i Mellanöstern och var en starkt bidragande orsak till den arabiska våren, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet och expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik, till TT.

Fakta: Julian Assange och Wikileaks

Född 1971 i Townsville, Australien.

Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, som tillsammans med andra bröt sig in i Pentagons och Nasas datorsystem.

Var 2006 med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna lämnas och publiceras.

2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack i Irak där ett dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters, vilket fick enormt stor uppmärksamhet.

2010 släpptes också cirka 75 000 dokument om USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats.

2016 släppte Wikileaks läckt e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj. Intrånget uppges ha genomförts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet