WikiLeaks-grundaren Assange fotograferad tidigare i maj när han var på väg från rätten. Foto: AP/TT

Storbritannien möjliggör för utlämning av Julian Assange till USA

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks-grundaren Julian Assange är ett steg närmare att utlämnas till USA. Idag berättade Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid att han skrivit på USA:s begäran om utlämning, rapporterar The Guardian .

För två dagar sedan lämnade USA:s justitiedepartement in en formell begäran om att Storbritannien ska lämna ut Wikileaks-grundaren Julian Assange, som bland annat misstänks för att ha brutit mot amerikanska spionerilagar.

Nu rapporterar The Guardian att Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid igår skrev på pappret, vilket innebär att Julian Assange är ett steg närmare att lämnas ut till USA. Ärendet ska avgöras av brittisk domstol under fredagen.

– Det är i slutändan ett beslut för domstolen, men inrikesministern har en viktig roll och jag vill att rättvisa ska skipas, säger Sajid Javid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här handlar fallet Julian Assange om Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT, SVT Arkiv

”Sista ordet långt ifrån sagt”

Enligt Julian Assanges svenska advokat, Per E Samuelsson, var det inte oväntat att inrikesministern skrev på eftersom den brittiska Tory-regeringen har varit tydliga med sin ståndpunkt i frågan. Men han påpekar att detta bara är ett led i den domstolsprövning som nu ska påbörjas.

– Det blir en fullödig domstolsprocess där ansökan ska prövas enligt de brittiska reglerna om utlämning. Sista ordet är långt ifrån sagt, säger han till SVT Nyheter.

”Principiellt viktig rättegång”

Julian Assange kan ställas inför rätta för 18 åtalspunkter, bland annat för att ha publicerat hemligstämplad information och för att ha konspirerat kring att hacka en av den amerikanska statsmaktens datorer.

– Om han blir utlämnad väntar en principiellt extremt viktig rättegång där hans journalistiska arbete ställs inför rätta – om det är lagligt eller olagligt att avslöja sanningen om krig, säger Per E Samuelsson.

– Personligen riskerar han resten av sitt liv i fängelse. Det teoretiska maxstraffet för åtalen som nu ligger på bordet är 170 år.

SVT Nyheter söker Eva-Marie Persson, åklagare i den svenska utredningen mot Julian Assange, för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.