Domstol i Storbritannien ska avgöra om australiern och Wikileaksgrundare Julian Assange ska utlämnas till USA, samtidigt väntas Uppsala tingsrätt fatta beslut om Assange ska häktas på nytt för en misstänkt våldtäkt i Sverige 2010. Foto: Maja Suslin/TT-Frank Augstein/AP/TT-Akvelina Smed/TT

Folkrättsexperten: Det här talar för att Assange hamnar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

USA eller Sverige – vem får rätt att hämta Julian Assange från Storbritannien? USA anklagar Wikileaksgrundaren för spioneri och dataintrång. I Sverige misstänks han för ett nio år gammalt våldtäktsfall. Folkrättsexperten Mark Klamberg menar att det finns flera saker som talar för att Assange skickas till Sverige när brittiska förhandlingar inleds.

– Brittiska myndigheter kommer att ställa sig frågan: vilket av brotten har företräde? Den svenska begäran kan då framstå som mer allvarlig, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

En central fråga är hur Storbritannien ska hantera USA:s nyligen utökade spionanklagelser mot Wikileaksgrundaren med 17 nya åtalspunkter.

Fallet Assange

Men utlämningsärenden rörande politiska brott, till vilket spionage räknas, är känsliga menar Klamberg.

– Såväl inrikesministern Sajid Javid som brittiska domstolar kommer att bli inblandade i avgörandet av detta ärende.

Två viktiga frågor

Han förklarar att utfallet blir än mer oförutsägbart när det finns två begäran om utlämning, ett från Sverige och ett från USA, som ställs mot varandra.

Enligt Klamberg är det framförallt två frågor som brittiska myndigheter måste besvara:

  • Dels måste man jämföra hur allvarliga brottsanklagelserna är i respektive land, där spionage och dataintrång vägs mot våldtäkt, vilket talar för utlämning till Sverige.  
  • Dels vilken begäran som ska anses ha inkommit först, vilket talar för att den amerikanska staten har företräde.

Redan 2010 utfärdade Sverige en utlämningsorder, före USA:s begäran, som sedan hävdes 2017 när den svenska förundersökningen lades ned. I maj i år togs förundersökningen upp på nytt efter det att USA begärt Assange utlämnad sedan brittisk polis gripit honom i april. Assange hade då kastats ut från Ecuadors ambassad i London som gett honom politisk asyl i sju år.

Beslut på måndag

På måndag ska Uppsala tingsrätt besluta om Assange ska häktas på nytt i sin frånvaro. Vid ett ja kommer en europeisk arresteringsorder att överlämnas till Storbritannien.

– Ska den svenska begäran ses som en fortsättning på den förra eller som en helt ny förfrågan? Båda alternativen är möjliga, säger Klamberg.

USA:s spionanklagelser kan göra frågan mer komplex för britterna.

– Det normala i många länder är att man inte blir utlämnad för anklagelser som rör politiska brott, säger Klamberg, som även tillägger att Storbritanniens lagstiftning ändrades 2003 vilket försvagade det undantaget.

Folkrättsexperten: Fyra faktorer som kan ha betydelse i utlämningen av Assange

  • Vilket land Storbritannien anser ha begärt Assange utlämnad först. Sverige lämnade in en begäran 2010 som sedan hävdes 2017, och förväntas utfärda en ny tidigast måndag. USA begärde Assange utlämnad i samband med hans gripande i april i år.  
  • Grovheten i brottsanklagelserna från respektive land, där spioneri och dataintrång vägs mot våldtäkt.  
  • Huruvida myndigheterna i Storbritannien uppfattar de amerikanska brottsanklagelserna som politiska brott. Enligt internationell praxis brukar politiska brott inte leda till utlämning mellan två länder. Dock försvagade Storbritannien det undantaget i sin lagstiftning 2003.  
  • Den brittiska regeringen. Verkställande beslut i utlämningsärenden brukar tas på ministernivå och brittiska ministrar har större befogenheter än sina svenska kollegor att påverka utgången i enskilda domstolsärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet