Ur videon till ”Dumbass”.

Weiwei släpper hårdrocksskiva

Uppdaterad
Publicerad

Hårdrock med regimkritiska texter är den kinesiska konstnären Ai Weiweis nya giv.

Två känslokalla fångvaktare följer varje steg Ai Weiwei tar, till och med när han äter, sover och går på toaletten. Så ser den metaforrika videon till Weiweis nya hårdrockslåt ”Dumbass” ut.

Ai Weiwei har med sin konst ständigt kritiserat regimen i Kina, och hans nya hårdrocksprojekt är inget undantag. Men i Kina är det inte många som kommer att få höra hans hårdrocksstämma.

Ai Weiwei

Väntar sig censur

– Mina sånger kommer garanterat att bli censurerade och blockerade, säger Ai Weiwei till nyhetsbyrån Reuters.

Weiwei satt fängslad i 81 dagar 2011, han släpptes efter en omfattande internationell protestkampanj. Han har därefter blivit anklagad både för skattesmitande och spridande av pornografi på nätet, och har också belagts med reseförbud och förbud att kommunicera över internet.

Debutalbum på gång

Debutalbumet släpper Ai Weiwei i juni, titeln är ”Divina Commedia”, en referens till Dante samt smeknamnet hans kinesiska supportrar kallar honom; ”Ai God”. Weiwei är däremot med ödmjuk vad gäller sin egen sånginsats.

– Det låter inte så bra, för jag är inte en skicklig sångare. Men jag försöker, och hoppas bli hyfsat bra på att sjunga i framtiden, säger Ai Weiwei.

Här kan du höra hela låten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet