Wikileaks en ny maktfaktor

Publicerad

Wikileaks heter den hemsida där de kontroversiella Irak-bilderna lagts ut. Den har kallats den nya maktfaktorn i det nya medialandskapet.

Sajten startades i december 2006. Där publiceras hemlighetsstämplade dokument och mediafiler från regeringar, företag och organisationer. Källorna, så kallade ”Whistleblowers”, är anonyma.

-Sajten är välkänd bland journalister och det finns ingen nyhetsbyrå i dag som inte håller reda på Wikileaks, så en stor publicering där kan få ett enormt genomslag, säger Leo Wallentin, projektledare på SVT.

Oklart om grundare
Exakt vilka som startade Wikileaks är oklart, men talesman för sajten är den australiensiske journalisten och internetaktivisten Julian Assange. Han räknas även som en av grundarna.

Wikileaks har på senare tid blivit mest känt för att ha publicerat den SMS-trafik som pågick under terrorattackerna den elfte september.

Man har även avslöjat att förre vice presidentkandidaten, Sara Palin, använt sig av Yahoo-mail för att undvika offentlighetsprincipen.

Och just nu ligger CIA-dokument ute om hur man ska få invånarna i Tyskland och Frankrike att stödja kriget i Afghanistan.

Sajten prisad av Amnesty
Syftet med sajten är enligt egen utsago ”att kämpa för gobal rättvisa och yttrandefrihet”.

Förra året fick Wikileak Amnesty Internationals Media Award för avslöjanden om mord och försvinnanden i Kenya.

Wikileaks ligger under den svenska servern PRQ, grundarna till den är personer som var ansvariga för Pirate Bay.

Anders Eliasson/Regina Svedberg Ågren
Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer