Foto: Jyrki Valkama / YLE / TT

Journalister lämnar Yle efter kris inom bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetschefen för Yle Uutisets nyhets- och aktualitetsredaktion, Jussi Eronen, och reportern Salla Vuorikoski lämnar sina uppdrag efter vad som beskrivs som en förtroendekris inom företaget.

Under onsdagsmorgonen meddelade Jussi Eronen via sitt twitterkonto att han på grund av meningsskiljaktigheter om yttrandefrihetsfrågor mellan honom och Atte Jääskelainen, chefredaktören Yles på nyhets- och aktualitetsredaktionen, nu lämnar sin post, uppger HBL. På Facebook skriver Eronen att han nu lämnar företaget på grund av att han anser att hans yttrandefrihet begränsats och att hans team uppmanats att minska rapporteringen om rådande missförhållanden på Yle.

Men också reporten Salla Vuorikoski lämnar nu sitt uppdrag vid den finska public service-kanalen av samma anledning som Jussi Eronen, skriver TT.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat har det under det under hösten stormat kring Yle sedan de anklagats för att minska sin rapportering om gruvbolaget Terrafame efter påtryckningar från statsministern Juha Sipilä.

Till TT meddelar Yles kommunikationschef Reija Hyvärinen att bolaget inte kan kommentera på enskilda medarbetares beslut att säga upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.