Designern Zandra Rhodes. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Zandra Rhodes: ”Jag försöker att fortsätta vara relevant”

Publicerad

En gång i tiden var hon kontroversiell. Men med decennierna har hon blivit mainstream och för ett par år sedan adlades hon till Dame Zandra Rhodes. I dag bor hon i en regnbågsvåning över sitt textilmuseum, och firar 50 år som modeskapare.

Zandra Rhodes är 78 år fyllda och har i år fått möjligheten att skapa utställningen i entréhallen till designmässan Formex i Stockholm. Hon är inbjuden som influencer, och hyser själv förhoppningar om att leva upp till titeln.

– Jag hoppas att jag är relevant. Jag försöker verkligen vara relevant. Jag tror fortfarande att jag har en publik och att nya, unga människor från alla möjliga olika håll hittar till min design, säger Zandra Rhodes till Kulturnyheterna.

Mercurys signaturplagg

Rhodes var en del i den nya vågen av kontroversiella, brittiska designers under början av 70-talet och flera världsstjärnor fick snabbt upp ögonen för hennes färgstarka och böljande kläder, däribland svenska Britt Ekland.

En dag ringde Freddie Mercury och bad henne ta fram scenkläder inför en stor scenshow. Zandra Rhodes visste då inte vem han var.

– Jag hade inget provrum så jag sa åt honom att komma på kvällen efter stängning. Sedan såg jag honom svepa runt med min vita, plisserade topp på sig och det var magiskt.

Toppen skulle komma att bli ett av de plagg som Freddie Mercury blivit porträtterad i flest gånger, och som de flesta förknippar med den numera bortgångne Queen-sångaren.

Regnbågsutställning

Succén fortsatte och Zandra Rhodes fick klä stjärnor som Prinsessan Diana av Wales, Debbie Harry, Kylie Minogue, Paris Hilton och Helen Mirren. 2015 blev hon adlad till Dame av det brittiska kungahuset.

Nu bor hon i en takvåning med regnbågstema som ligger på toppen av hennes textil- och modemuseum i London. Den spektakulära lägenheten har inspirerat utställningen på Formex, som hon kickstartar sitt 50-årsjubileum som modeskapare med. Det är också ett sätt att föregå sitt nya, hemliga samarbete med ett stort svenskt företag – som hon inte vill avslöja mer om.

– Först var min lägenhet vit men sedan sa min vän att jag måste vara lite mer ambitiös. Så vi inredde det i regnbågens alla färger. Det kan man ha här i Sverige också. Alla borde bo i en regnbågsvåning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer