Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Möller är nervös inför filmatiseringen av ”The legend of Zelda” – se varför i klippet. Foto: Michael Jansson, Nintendo

”The legend of Zelda” ska bli biofilm: ”Spelvärldens heliga graal”

Uppdaterad
Publicerad

En av världens mest kända spelserier, ”The legend of Zelda”, ska bli biofilm.

– Det är modigt av Nintendo, säger Kulturnyheternas spelkritiker Susanne Möller.

Nintendo ska ta prinsessan Zelda, hjälten Link, skurken Ganon och den fiktiva världen Hyrule till bioduken. Det bekräftar Nintendo-profilen Shigeru Miyamoto på X.

– Jag är glad att de vågar sig på det här, säger Susanne Möller.

Men samtidigt är hon nervös, något som kanske är symptomatiskt för gejmers när deras favoritverk ska översättas till en annan plattform.

– Det är väldigt svårt att övertala en spelare om att någonting kommer bli bra när de redan har skaffat sig en egen bild av ett verk. Man har varit Link och känt de här känslorna. Så när någon annan ska ta kontroll över det här och ge sin bild av det så känns det superläskigt.

Produceras av Nintendo-veteran

Möller känner sig dock lite tryggare med tanke på att filmen kommer att produceras av Nintendo, som enligt henne hanterar Zelda-titlar med varsamhet, samt spelseriens skapare Shigeru Miyamoto.

– Då kan man vara trygg i att det inte händer något konstigt, säger hon.

”The legend of Zelda”, vars första installation kom 1986, menar hon är spelvärldens heliga graal. Och hon tycker Nintendo är modiga som vågar sig på en filmatisering.

– Det är en spelserie som funnits med oss otroligt länge och som alla spelare har en relation till.

Premiärdatum inte satt

”Zelda”-filmen kommer att göras med ”riktiga” skådespelare och kommer alltså inte att vara animerad. För regin stå Wes Ball som tidigare jobbat med ”Maze runner”-serien.

Något premiärdatum är inte bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.