Fartygets ena bredsida har grävts fram och är enligt arkeologerna väldigt välbevarad. Flera arkeologerna från finska museiverket undersöker nu hur gammalt det är och var det kommer ifrån. Foto: Matleena Riutankoski/Museiverket

Oväntat svenskt fornfynd – under hotell i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Byggarbetarna förstod inte vad de hade hittat när de renoverade hotellet i finska Uleåborg.

Under hotellet låg ett upp till 400 år gammalt svenskt lastfartyg.

– Till vår stora glädje verkar det ha lämnats där, säger Minna Koivikko på finska museiverket till SVT.

Hotellet har stått vid torget i Uleåborg sedan 1970-talet.

Den här sommaren renoveras hotellet och det var under det arbetet som fyndet plötsligt stack upp ur marken.

20 meter långt

Från 1500-talet fram till 1720-talet var torget en hamn. Och i den gamla sjöbotten, under hotellet, låg helt oväntat ett relativt välbevarat 20 meter långt svenskt lastfartyg.

Enligt finska museiverket kan fartyget vara ända från 1600-talet.

Om det är svenskt eller inte är en bedömningsfråga. Fartyget tros vara byggt i trakten. Men å andra sidan var Finland en del av Sverige fram till och med 1808-1809 års krig mot Ryssland.

– Jag skulle kalla det ett finländskt fartyg från den svenska stormaktstiden, säger Minna Koivikko på finska museiverket.

”Äldsta som har hittats”

När SVT når Minna Koivikko har hon precis besökt fyndplatsen. Hon är exalterad över fyndet.

– Det är ett ovanligt fynd. Man har inte hittat mycket sådant här i Finland. Det är troligtvis det äldsta som har hittats i Finland.

Museiverket har nu börjat undersöka fartyget för att ta reda på mer om var det kommer ifrån och vad det kan ha använts till. Under tiden får byggarbetarna ta en paus just på fyndplatsen. Andra delar av hotell-renoveringen väntas däremot kunna fortsätta som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.