Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är antalet aborter högre i Sverige. Foto: Vlada Cakic/SVT och Isabell Höjman/TT

Aborter i Sverige fortsätter att minska – men hemaborter ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet aborter i Sverige fortsätter att minska, enligt nya siffror från Socialstyrelsen. Samtidigt ökar de så kallade ”hemaborterna”.

– Det är viktigt att kvinnan får välja hur aborten ska gå till, säger Inga-Maj Andersson, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Under fjolåret rapporterades drygt 33 700 aborter till Socialstyrelsen, vilket är cirka 900 färre än 2020. Antalet aborter har främst minskat bland yngre kvinnor mellan 15-19 år.

Socialstyrelsen pekar på ökningen av preventivmedel som hormonspiral och p-stav som en anledning till minskningen. En annan orsak kan vara pandemin och att många hade färre sociala kontakter på grund av restriktionerna, enligt Socialstyrelsen.

Hemaborter ökat

Av samtliga rapporterade aborter under 2021 utfördes 96 procent med medicinsk metod och av aborter utförda före vecka 9 var andelen 97 procent.

En medicinsk abort sker genom en läkemedelsbehandling i två steg, varav det sista steget kan ske i hemmet upp till graviditetsvecka tio – så kallad hemabort.  

Totalt var drygt 75 procent av alla aborter under 2021 hemaborter och av de aborter som utfördes före vecka sju var nästan 90 procent hemaborter.

Att hemaborter har ökat ser inte Inga-Maj Andersson, sakkunnig på Socialstyrelsen, som problematiskt:

– Det är viktigt att kvinnan får välja hur aborten ska gå till, speciellt med ökade möjlighter. Det är viktigt att det finns en delaktighet, men att aborten också går säkert till och att det finns kontakt med vården.

Debatten om hemaborter har varit på tapeten tidigare och så sent som i april i år tillsattes en utredning om hemaborter för att tillåta personer att ta första dosen i hemmet också.

Sverige bland toppen i Europa

Antalet aborter i Sverige ligger fortsatt högt i Europa – trots att antalet aborter minskar.

– Vi har en god tillgänglighet till abort, med bland annat ungdomsmottagningar och med Sveriges abortlag. Det är en tillgång som andra länder kanske inte har, så jag tycker att man måste se helheten när det kommer till ett europeiskt perspektiv, säger Inga-Maj Andersson.

Även Kristina Gemzell Danielsson, chef för WHO:s samarbetscenter i human reproduktiv hälsa, menar att det inte går att lita helt statistiken.

– I de sammanställningarna som har gjorts, så ligger vi högt. Men det går inte att jämföra rakt av. Vi har olika rapporteringssytem. Jag skulle säga att vi har de aborter vi behöver, säger hon och utvecklar.

Aborter under 2021

Under 2021 rapporterades cirka 33 700 aborter till Socialstyrelsen (900 färre än 2020). Det är det lägsta inrapporterade antalet sedan 2002.

61 procent utfördes före vecka 7 i graviditeten.

Medicinsk metod användes vid 96 procent av de rapporterade aborterna under 2021 och allt fler medicinska aborter avslutas i hemmet.

Under 2021 rapporterades drygt 8 aborter per 1 000 flickor i åldersgruppen 15-19 år, jämfört med drygt 25 per 1 000 under 2006.

I åldersgruppen 20–24 år rapporterades 22 per 1 000 kvinnor under 2021, jämfört med drygt 35 per 1 000 kvinnor år 2008. Sedan år 2016 är abort vanligast bland kvinnor i åldern 25–29 år.

Av samtliga rapporterade aborter under 2021 utfördes 96 procent med medicinsk metod och av aborter utförda före vecka 9 var andelen 97 procent.

Under 2021 var ungefär 75 procent av samtliga aborter hemaborter – alltså en medicinsk abort i två steg där sista steget sker i hemmet.

Av de aborter som utfördes före graviditetsvecka 7 var närmare 90 procent medicinska aborter som fullföljdes i hemmet.

Vid aborter senare i graviditeten är det vanligare att de fullföljs på sjukhus. Av aborterna under 2021 som utfördes från vecka 9 och senare var andelen hemaborter cirka 9 procent.

Källa: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.