Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan Sveriges abortpolitik påverkas av aborträttsfrågan i USA: ”Ska inte tro att vi är skonade” Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA kan avskaffa fri aborträtt: ”Vi är inte skonade i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Ett läckt dokument indikerar att USA:s högsta domstol kan komma att upphäva rätten till fri abort i landet.

– Det skulle innebära en enorm energiinjektion till det globala abortmotståndet, befarar Hans Linde, förbundsordförande vid RFSU.

Det amerikanska nyhetsmediet Politico publicerade i veckan ett utkast från USA:s högsta domstol som avslöjar att de eventuellt planerar att upphäva den dom som sedan 1973 gett landets kvinnor rätt till abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Om den historiska domen, som kallas Roe vs Wade, upphävs blir det upp till varje enskild delstat att besluta om abort ska förbjudas eller begränsas.

– Vi vet att fler än 20 delstater redan är beredda att förbjuda abort så fort ett sådant här domslut kommer, säger Hans Linde.

Ett bakslag i utvecklingen

Han fortsätter med att förklara hur nyheten går emot den trend man har sett globalt under flera decennier.

– Abortmotståndet i världen har pressats tillbaka. Vi har sett hur drygt 50 länder de senaste åren faktiskt har liberaliserat sina abortlagar, säger Hans Linde och tillägger:

– Ett upphävande skulle innebära en enorm energiinjektion till inte bara abortmotståndet i USA, utan även globalt.

Organisationen Kvinna till kvinna menar att USA setts som ett föredöme i hela världen med sin fria aborträtt.

– Om det här går igenom kommer det att skicka en signal till konservativa regimer världen över att det mer eller mindre är fritt fram att börja begränsa aborträtten, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare vid Kvinna till kvinna.

Kan detta komma att påverka Sveriges abortpolitik?

– Det finns absolut en risk för det. Aborträtten är sedan förra valet en fråga på dagordningen på ett sätt som vi inte hade kunnat tro för några år sedan.

Förväntas avgöras innan juli

Nio domare utgör USA:s högsta domstol som har konservativ ledning efter USA:s tidigare president Donald Trumps utnämningar av tre nya domare. Av de nio domarna är sex män, alla i 50-, 60- och 70-årsåldern.

Avslöjandet om utkastet har mötts av ett fördömande från grupper och organisationer som är för aborträtt. De menar att detta riskerar kvinnors hälsa om de tvingas till riskabla metoder eller resa tusentals mil för att göra abort.

Men domares åsikter och utlåtanden ändras ofta under beredningsprocessen, så det går ännu inte att säga om utkastet återspeglar domstolens slutliga åsikt. Domarna förväntas avgöra ärendet innan deras mandatperiod går ut i slutet av juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre länder där aborträtten har stärkts. Foto: SVT/Reuters, Natacha Pisarenko/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.