Stefan Åsberg: Aborter i USA kan bli en ekonomisk fråga

Publicerad

Högsta domstolen i USA kan vara på väg att häva abortgarantin. Enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg skulle en sådan inskränkning få stora konsekvenser för kvinnorna i landet, bland annat ur en ekonomisk synpunkt.

– Det skapar en väldigt svår situation runt om i landet för de kvinnor som vill genomföra en abort. Det blir en ekonomisk fråga för vilka som har möjlighet att resa till en delstat där aborter fortfarande kommer att vara lagliga, säger Stefan Åsberg utanför Högsta domstolen i Washington där polisen påträffat ett misstänkt föremål.

Om aborträtten avskaffas skulle det vara en stor seger för den kristna högern och för Donald Trump. Omkring 30 av USA:s 50 delstater väntas införa inskränkningar i aborträtten om lagstiftningen blir verklighet.

Hör Stefan Åsberg berätta mer om abortlagstiftningen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.