Integrationsprojekt gav Ahmad jobb Foto: Ulrika Wänkkö

Ahmad – ny på ”verket”

Uppdaterad
Publicerad

SSAB i Luleå hade så få anställda med utomnordisk bakgrund att man beslutade att dra igång ett integrationsprojekt. Idag, ett år senare, är alla inblandade minst sagt nöjda med utfallet.

På Centralförrådet tas varor emot och transporteras sedan vidare till hela SSAB i Luleå. Här har Ahmad Nakrash, som kom till Sverige från Aleppo i Syrien för två år sedan, fått sitt första riktiga jobb i sitt nya land.

– Det kommer in grejer och så sorterar vi in det på lagret eller transporterar vidare till till exempel koksverket, berättar Ahmad Nakrash, som var kläddesigner med egen firma hemma i Aleppo.

SSAB i Luleå

Han blev som en av 15 personer som gjort så kallad språkpraktik på SSAB under våren.

– Jag har lärt mig prata svenska och så har jag lärt mig om jobbet, säger han.

Bara någon enstaka person av de 1200 anställlda på SSAB i Luleå hade utomnordisk bakgrund. Det var anledningen till  SSAB beslutade att dra igång ett integrationsprojekt. Det handlade det både om att få in ny personal och att få en öppnare stämning på företaget.

Efter en noggrann urvalsprocess blev det 15 personer som togs ut till språkpraktiken. Av dem har 12 fått jobb,

– Det har blivit fantastiska reultat. Vi är så nöjda, säger Birgitta Nyström, projektledare på Luleå kommun.

Men eftersom SSAB står inför ett stort underhållsstopp den här sommaren är det bara fyra av det 12 som fått jobb på SSAB. De flesta har fått jobb på andra industrier, för ryktet om projektet har gått.

– De andra industustrierna har hört av sig. De vill vara med, säger Birgitta Nyström.

Robert Holm arbetar på Centralförrådet och har varit Ahmads handledare.

– Det här är det bästa jag gjort på bra länge. Jag har fått väldigt många aha-upplevelser och har fått lära mig om andra människor och andra länder, säger Robert Holm.

Nu har Ahmad sommarjobb på centrallagret fram till i mitten av augusti. Och frågan är vad han vill göra sen.

– Jag hoppas jag får, vad heter det nu....fast jobb. Jag hoppas jag får fast jobb, säger Ahmad Nakrash.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Luleå

Mer i ämnet