Den kinesiske konstnären Ai Weiwei har drivit flera kampanjer för yttrandefrihet och mot korruption i Kina. Foto: TT

Ai Weiwei drar sig ur politisk konstutställning

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska konstnären Ai Weiwei väljer att inte ställa ut sina verk på en konstutställning på den danska ön Læsø i Kattegatt. Utställningen har mötts av kritik och starka känslor med anledning av två kontroversiella konstnärers, svenske Dan Parks och danske Uwe Max Jensens, medverkan.

Två dagar efter det danska valet öppnar utställningen Den politiske kunst på Læsø Kunsthal i Danmark. Konstnären Ai Weiwei var ett av de stora namnen på utställningen och i onsdags var hans verk Dropping A Han Dynasty Urn på väg från Köpenhamn till konstallen i en lastbil. Verket består av tre bilder gjorda av svartvita legobitar och föreställer konstnären som tappar, och krossar, en 2000 år gammal vas från Han-dynastin.

Vände om

Men lastbilen fick vända om efter att Ai Weiwei, tillsammans med verkets danska ägare, beslutat att dra sig ur utställningen i sista sekund. Anledningen är enligt danska Weekendavisen att Weiwei inte vill ha sitt verk sida vid sida med två kontroversiella konstnärer som också ställer ut sina verk i utställningen.

En av dem är svenske Dan Park, som flera gånger dömts för hets mot folkgrupp och förtal, och som nyligen överklagat den senaste domen till Högsta domstolen. Den andra är den danska ”provokationskonstnären” Uwe Max Jensen som bland annat dömts till 30 dagars fängelse för våldsbrott och inför det danska valet var folketingskandidat för det islamkritiska partiet Stram Kurs.

– Vi kommer att sätta upp lappar där Ai Weiwei verk skulle stått som förklarar att han inte kommer att finnas med på utställningen, säger utställningen kurator, Jon Eirik Lundberg, till Danmarks Radios Kulturen i P1.

Även andra konstnärer som ställer ut i andra delar av Læsø Kunsthal har hotat med att avlägsna sina verk om inte de två namnen stryks från utställningen.

Öppnar ändå

Trots avhoppet och den hårda kritiken finns inga planer på att stryka de två konstnärerna eller lägga ner utställningen. Den politiske kunst håller öppet mellan 7 juni och 28 juli och består av verk från tolv konstnärer – bland dem brittiska Banksy och svenske Lars Vilks. Jon Eirik Lundberg beskriver utställningen som ”essentiell för idéutbytet mellan individer”.

– Politisk konst representerar både kampen och vaccinet mot den tystnadskultur som finns i varje samhälle. Den politiska konstnären bryter ner tabun och skapar sätt att utbyta tankar och idéer mellan individer och mellan medborgare och ledare, säger Jon Eirik Lundberg om utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer