Tvärt emot vad man ibland kan tro blir levnadsförhållandena för människor på jorden långsamt bättre.
Vid millennieskiftet satte FN som mål att halvera antalet människor som inte har tillgång till rent vatten till 2015 – ett mål som alltså skulle uppnås i år. Men enligt FN nådde man målet redan för några år sedan och har sedan dess fortsatt att förbättras.
Kritik mot om målet uppnåtts
Men FN:s sätt att räkna har kritiserats. Många menar att det inte går att säga att människorna verkligen har fått rent vatten bara för att man har borrat upp brunnar i byarna. Kritikerna menar att ingen har kontrollerat vattenkvalitén överallt. Därför har man nu valt att i stället säga att två och en halv miljarder människor har fått tillgång till förbättrade vattenkällor.
Ett annat av FN:s mål, att 77 procent av världens befolkning i år ska ha tillgång till latrin eller toalett, har inte gått lika bra. I dag är det bara 68 procent som har tillgång till de bekvämligheterna.
Biståndsorganet Sida, som ger pengar till båda projekten, menar att anledningen är att det är lättare att ge människor vatten än att få dem att använda toaletter.
Har gått sämre med sanitet
– Det beror på att gräva efter vatten är mer av en teknisk fråga. Man åker ut och man gräver en brunn, det kommer upp vatten och människor vet hur de ska använda det, säger Johan Sundberg, expert på vatten och sanitet på Sida.
Med med toaletter och latriner förhåller det sig på ett annat sätt.
– Då handlar det om att förändra människors beteende och förståelse. De måste lära sig att göra kopplingar mellan att göra sina behov ute, vilket ett par miljarder människor gör i dag och kopplingen till sjukdomar och till maten och att sjukdomarna sprids genom vattnet som förorenas om bajset ligger ute i naturen.
Tabu att prata om avföring
Att få människor att förstå vikten med att låta bli att göra sina behov ute kräver mycket information, menar Johan Sundberg.
Men det finns fler anledningar till att man lyckats bättre med vattnet än med saniteten. En är att man satsat mer pengar på att borra efter vattnet. En annan är att det i många länder är tabu att prata om avföring.
På söndagen drar den årliga globala vattenkonferensen, Water World Week igång i Stockholm. Konferensen firar i år 25-års jubileum och håller på i en vecka. Drygt 2.500 deltagare och 200 organisationer från 130 länder träffas för att byta åsikter åsikter, dela erfarenheter och hålla workshops för att försöka hitta lösningar på alla de vattenproblem som världen står inför.
Ett viktigt tillfälle för de som deltar, menar Johan Sundberg.
– Det är ju en viktig del, det här att länderna sinsemellan kan byta kunskap och erfarenheter med varandra, säger han.